Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - waga kota
Wątek: waga kota
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-06-05, 11:18   #2
cava
Zakorzenienie

Dot.: waga kota

Cytat:
Napisane przez Wisnia Pokaż wiadomość
Witajcie

dzisiaj sie lekko zdziwiłam. Mam dwa kocurki. Starszy ma około 3 lat aktualnie, młodszy 2 lata.
Było dzisiaj ważenie kotów, wyszło, ze starszy waży 3,5 kg, a młodszy 4,7!!
Oba kastraty. Oba rasy dachowiec europejski. młodszy same mięsnie, nabity i ciężki, choć wcale nie jest dużo większy od starszego.

I teraz sie zastanawiam - młody waży za dużo czy starszy za mało?

Ostatnio jak byłam u weta, wrzesień 2009, na szczepieniu, Pani doktor powiedziała, ze Maniek (ten młodszy) po prostu będzie taki duży, a Czesiek ma dobrą wagę.

ale się ciągle zastanawiam, czy ta moja Czesiowa chudzinka nie powinna troszkę przytyć? ;-)

Koty jak ludzie, maja różna budowę, różny stosunek kości, mięśni, tłuszczu, różny wzrost.
nie mozna porównać i wyznaczyć wagi jedynie słusznej.
Mój kot "dachowy", mocno zbudowany, wielkogłowy, długołapy bydlak wazy ok 7 kg. jest IMO pulchny ale wet twierdzi że nadwagi nie ma i odchudzac nie trzeba.

kotka mojej mamy (dachówka)- zdrowa silna koteczka, wazy jakieś 3,5 kilo- jest po prostu drobna, nieduża o maleńkiej główce i drobnych kostkach, a mimo niewielkiej (?) wagi mocno umięśniona o zdrowej gęstej lśniącej sierści i wcale nie chuda, brzuszek ma pełny i jest po czym pogłaskać kotę, bo wcale nie sama skóra na kościach.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując