Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Historia Sztuki - matura 2011 :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-06-13, 01:29   #15
uca
Rozeznanie

Dot.: Historia Sztuki - matura 2011 :)

Hej, zdawalam historie sztuki pare juz dobrych lat temu. Z tego co pamietam zdalam na 80%, chyba najgorzej poszla mi analiza dziela (coz nigdy nie bylam dobra w pisaniu wypracowan na jakikolwiek temat). Chodzilam do zespolu szkol plastycznych (gimazjum + liceum) czyli lacznie mialam lekcje historii sztuki przez 6 lat.
Radze ci sie przejsc do liceum plastycznego i zapytac czy moglabys uczeszczac na lekcje z ostatnia klasa liceum (w mojej szkole byla taka mozliwosc dla uczniow z zwenatrz za oplata). Bardzo duzo osob z mojej klasy bardzo kiepsko napisalo mature z HSZ bo skupiali sie jedynie na tym co zdazylismy przerobic , a duzo pytan bylo z sztuki polskiej XXw - ktora w mojej szkole jakos pominelismy.
Radze ci ogladac duzo albumow o sztuce (jesli nie masz w domu to odwiedzaj biblioteki), gazetki typu 'Wielcy malarze' i przegladac tomy szutki swiata. Nie zapominaj o architekturze (zapamietac sobie jak wygladaja i nazywaja sie wazniejsze budowle, cechy budowli w danych epokach, dokladne nazewnictwo, trzeba zapoznac sie z rzutami itp itd.).
Na bank beda tez pytania ze starozytosci, sztuki prehistorycznej. Ogolnie NIE POMIJAJ NICZEGO, bo niema epok mniej waznych. Niestety nauczyciele w plastykach i na roznych kursach z HSZ czesto pomijaja tematy wedlug wlasnych przesadow wiec trzeba interesowac sie samemu.
Uwazam ze dziewczyny ci dobrze radza i warto zdawac mature z roznych przedmiotow, zwlaszcza ze na uczelnie artystyczna nie jest latwo sie dostac. Warto miec jeszcze jakas alternatywe. Pozdrawiam
uca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując