2010-06-16, 09:42
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ..::Dieta Plaż Południowych - część X ::..
Cytat:
Napisane przez feline2
Karton a lecisz tak czysto rekreacyjnie?
|
nie, my nie lecimy, jedziemy samochodem.
a co do rekreacji to hmmm to typowej zabawy typu plaża (plaże są - oczywiście oddzielne dla kobiet i mężczyzn, ale tam akurat nie zawitamy)
raczej nie będzie, ale za to zwiedzania mnóstwo bo Iran to prawdziwa perła pod tym względem... 
Cytat:
Napisane przez IlonaP
karton, Irak no ciekawie, nie byłam w muzułmańskim kraju sense stricte, jak się tam odnoszą do cudzoziemców?
|
IraN Ilonko, do Iraku póki co nam tak nie śpieszno 
A co do odnoszenia się do cudzoziemców - to się okaże. Ale tak na poważnie to z tego co czytaliśmy, słyszeliśmy (od brata taty, który już tam był oraz od przewodniczki polskiej po Iranie), że tak jak już tego doświadczyliśmy - bardzo życzliwie, z wielką ciekawością i miliardem pytań o nasz kraj 
Staramy się by z naszej strony wszystko było w porządku - zakupiłyśmy stertę lniano-bawełnianych długich spodni, do tego chusty i długie (za tyłek), nieprzezroczyste, zapinane pod szyje tuniki (a bywa, że 40 stopni w nocy...)
Nastawiamy się na najgorsze warianty - typu przeszukanie samochodu do zera na granicy czy konfiskacja płyt albo dvd (w tym samochodzie na wyjazd mamy taki mały tv)... Żeby się pozytywnie rozczarowywać.
Z małym niepokojem myślę o ewentualnych przykrych dla nas europejek sytuacjach męsko-damskich, kiedy to np ja czy siostra mówiące jako tako po angielsku idziemy z tatą np do hotelu, ja mówię, szef hotelu patrzy na tatę, odpowiada tacie itp.
Ale myślę, że wszystkie ewentualne przykrości są warte tego co przeżyjemy i przede wszystkim zobaczymy.
|
|
|