Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy odchudzanie musi być katorgą i złem koniecznym?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-06-16, 22:34   #71
cerveza
Zakorzenienie

Dot.: Czy odchudzanie musi być katorgą i złem koniecznym?

Cytat:
Napisane przez pepea Pokaż wiadomość
To i ja sie dolacze do dyskusji. Moja "przygode" ze zdrowym odzywianiem zaczelam od stycznia, teraz czuje sie lepiej, mniej waze, poprawila mi sie cera, brakuje zaparc, energii jest zdecydowanie wiecej, a atak migreny dopadl mnie do dnia dzisiejszego tylko raz!!!!no i nie jestem juz taka nerwowa, oslabiona i drazliwa na wszystko.

Przeczytalam caly watek i musze powiedziec,ze stosuje takie zasady co opisaliscie (nie pije w trakcie posilku)no prawie wszystkie- musze jeszcze zaczac chlebek samej robic- chociaz przepisy juz mam

Nikt tu nie pisal o pewnych wg mnie waznych rzeczach min:
-warzywa gotuje tylko na parze- gotowanie w wodzie pozbywa ich do 40% cennych skladnikow!!!
-uzywam patelni tylko teflonowej, czasami jak juz mam uzyc cos do smazenia to jest to tylko oliwa!!!
- herbaty nie slodze ( jak juz bylo tu napisane -cukier to nic innego jak trucizna) , pije tylko zielona, czerwona i biala(polecana szczegolnie dla palaczy, poprawia takze kondycje cery)
-staram sie powoli przekonywac do soji.
-soli praktycznie nie uzywam -jak juz jestem zmuszona to uzywam tylko soli morskiej.

Jest jeszcze wiele innych o ktorych bym pisac mogla ,ale moze na razie starczy tyle- co myslicie o tych moich zasadach? Pozdrawiam i ciesze sie,ze trafilam na taki watek
Może ktoś w tym wątku wie, jak to jest z soją, bo wiele razy (m.in. na Wizażu) spotkałam się z opinią, że soja jest zdrowa tylko i wyłącznie w postaci sfermentowanej. W przeciwnym wypadku działa niekorzystnie na organizm. W Internecie nie mogę nic ciekawego znaleźć, pampalini77 może Ty wiesz?

---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ----------

Cytat:
Napisane przez boangelina Pokaż wiadomość
A jak jest z mlekiem?
Niestety, wciaz szukam jakichs wartosciowych informacji na ten temat i sa bardzo sprzeczne. Sama lubie mleko, szczegolnie swieze 'eko', na cieplo i z pianka.

Herbata 'ning hong' health protection tea- jest bardzo popularna w chinach, i uznawana za leczniczą. Ponoc moze nawet zapobiegac nowotworom- pewnie cos w tym jest, bo cudownie oczyszcza.

Warto 'wygooglowac' i znalezc dokladne info Ja zaopatrzylam sie w sklepie ze zdrowa zywnoscia we Wroclawiu- zaplacilam 15 zl za 30 torebek- takie podluzne, jasne opakowanie z czerwonym chinskim napisem na wierzchu. Ale ostatnio widzialam tez w BOMI- tam kosztuje 16 z groszami... Maja tez na allegro.
W sumie herbata ma 1 mala wade- charakterystyczny smak niespecjalnie kuszacy... Ale da sie przyzwyczaic
Ja parze ja troche inaczej niz sie powinno, ok. 2 saszetki zalewam wrzatkiem i parze 5 min, potem rozcienczam woda i pije. Te same torebki wrzucam spowrotem i tak w kolko- jakos 3 razy, wiec wypijam okolo 2 litry dziennie. Tylko nie mozna przesadzic- przeczyszczenie murowane
Mleko, generalnie dorosłym ludziom nie jest potrzebne. U człowieka, z biegiem lat zanika enzym trawiący laktozę (laktaza) i przy jego niskiej ilości mleko staje się niestrawne, wiele osób odczuwa wzdęcia, czy nawet biegunki, po wypiciu mleka. Jeśli nie odczuwasz takich dolegliwości, to możesz pić w umiarkowanej ilości, byle z tym nie przesadzać
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując