Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - studentki- Kraków
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-06-19, 19:00   #3
kasiencja
Pani Buka

Dot.: studentki- Kraków

hej studiuję w Krakowie od roku i mogę powiedzieć tak:

- zależy czy chcesz mieszkać w osobnym pokoju i z iloma osobami chcesz dzielić mieszkanie; tańsze mieszkania są w pobliżu Nowej Huty i bliżej obrzeży miasta; najdroższe (tak mi się wydaje) w okolicach AGH, na Bronowicach, na Ruczaju. ogólnie musisz przygotować się na wydatek rzędu 400-500 zł miesięcznie, niestety, i to nie gwarantuje że będziesz mieć pokój dla siebie. zadbaj o dobrych współlokatorów i zwróć koniecznie uwagę na to, jacy są wynajmujący!

- szukaj kiedy tylko możesz, czyli w lipcu, ale przygotuj się że wtedy będziesz musiała oprócz kaucji płacić za cały sierpień i wrzesień. w sierpniu mieszkania jeszcze są, natomiast we wrześniu jest już masakra

- opłaty w każdym mieszkaniu są różne, czasem płacisz tylko za prąd i gaz, czasem dodatkowo za ogrzewanie, czasem tylko za ciepłą wodę, czasem i za zimną, i za ciepłą. to już trzeba zapytać właściciela i dokładnie policz sobie, za co tak naprawdę będziesz płacić, przeczytaj umowę itd. aha, i zapytaj o okres wypowiedzenia - w ciągu roku zawsze możesz chcieć się wyprowadzić (ja na to nie zwróciłam uwagi i cały rok musiałam się męczyć w okropnym miejscu).

- lokalizacja? jeżeli chodzi o coś blisko UEk, to patrz po dzielnicach: Olsza, Grzegórzki, Czyżyny, okolice Ronda Mogilskiego, Grzegórzeckiego. mapa Google na pewno Ci pomoże

- aha - co do ogłoszeń to jak koleżanka wyżej napisała, najlepsze Gumtreee - tylko trzeba od razu dzwonić/pisać maile bo ludzie odpowiadają naprawdę strasznie szybko.

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując