2010-06-19, 21:42
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wyprowadzka na studia
Odpowiem z 2 strony - jako wynajmująca.
Oglaszam sie juz teraz. Jesli jest ktos chetny od zaraz, to faktycznie musi placic normalna wysokosc czynszu (bez zadnych obnizek) za wakacje. Z prostego powodu - mi bank nie obniza ani nie anuluje miesiecznej raty za kredyt.
Od czerwca, do sierpnia - idealny czas na szukanie mieszkania dla studentów. Mozna wybrzydzac, ceny za wynajem sa naprawde niskie. Mozna miec fajne mieszkanie, ale faktycznie trzeba np. zaplacic za sierpien (nie mieszkajac tam).
Natomiast od wrzesnia, stawki za mieszkanie są bardzo "wywindowane" do góry. I z doswiadczenia wiem, ze ludzie zaplaca duzo wiecej gdy są pod scianą, musza znalezc mieszkanie.
Wiec w polowie wrzesnia kwoty skaczą do góry.
I gdy np. w marcu po 2 tyg - ledwo ledwo - znajde kogos kto zaplaci mi 800PLN za kawalerke, tak we wrzesniu mam od reki chetnych płacących 1300PLN.
W marcu ogloszenie wisi 2 tyg, we wrzesniu po paru godzinach mam juz kilkadziesiat telefonów, i kilkunastu chetnych.
I ja takich ludzi szukam. Wlasnie we wrzesniu. Umowy konstruuję od wrzesnia do wrzesnia. W koncu to jest biznes 
Wiec dobra rada - szukaj jak najwczesniej mozesz. Lipiec, Sierpien. Nie szukaj na ostanią chwilę.
edycja: ja pisze o Krakowie. Ale przypuszczam ze we Wr. wynajmujacy myslą podobnie
Edytowane przez shiava
Czas edycji: 2010-06-19 o 22:02
|
|
|