Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wegetariańskie to i owo :-)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2004-05-19, 17:23   #103
superka
Rozeznanie

Re: Wegetarjanizm ----tylko jedno pytanie

vilandra napisał(a):
> superka napisał(a):
> > mmartaa napisał(a):
> > > PO STOKROC BRAWA JESZCZE RAZ BRAWA WILANDRA WŁAŚNIE O TO CHODZI i do cholery pstryczka w nos tym co juz banialuki wypisują na temat wega.o roślinkach itp.nie ma co sie rozwodzic bo do wielu zeczy mozna sie przyczepic ale nie do tego ze ktos jest wega. to i orosliny musi się martwic to sie ma jak piesc do nosa nie porównujmy ssaków do roślin.
> >
> > To ja te banialuki wypisuję, więc odpowiem. Zapytałam, na jakiej logice opiera się wybór cześci osób zaliczających siebie do wegetarian. To znaczy, chciałam się dowiedzieć, czy w ogóle na jakiejś. Z waszych wypowiedzi rozumiem, że jednak nie na logice, ale na jakiegoś rodzaju solidarności ze zwierzętami, które są z nami blisko (w porównaniu do roślin) spokrewnione, tak? O to chodzi?
> >
> > I nie czepiam się wegetarian, tylko pytam o powody, bo chciałabym je zrozumieć. Dla mnie możecie jeść nawet owady i nic mnie to nie obchodzi - obchodzą (ciekawią) mnie motywy.
> > pozdr.
> Miłość do zwierząt nie jest dla Ciebie motywem? Zwierzęta napewno są bliższe naszemu sercu od warzyw. Smieszy mnie takie porównywanie np. czym sie różni marchewka od delfina? Chociaż bunia i delfinka być może zszamała, skoro w jej menu znajduje się sarenka, króliczek....

Rozumiem, że "miłość do zwierząt" jest dla ciebie motywem. Cały mój udział w tym wątku miał na celu wyłuskanie dla mnie informacji, czy za tym motywem stoi coś jeszcze, czy tylko to.
Nie twierdzę, że ten (czy jaki kolwiek inny) motyw do postępowania jest dla ciebie nieodpowiedni, bo to subiektywna sprawa.

Już któryś raz to piszę i nie zostaję zrozumiana, więc doprecyzuję: róbta co chceta!
Motywy i poglądy ludzkie na różne tematy interesują mnie ze, bo lubię je "przymierzać" do siebie i sprawdzać czy bym się w tym odnalazła.

pozdrawiam
superka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując