2010-06-20, 21:45
|
#31
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2009-02
Wiadomości: 1 165
|
Dot.: Jadłospis
Cytat:
Napisane przez robazka
|
Tez mi sie wydaje, ze to doscy takie sensowne podejscie i ciesze sie, ze ktos podziela moje zdanie
Co prawda nie jestem jakas super przesadna, ale nie dziekuje Mam nadzieje, ze wszystko fajnie sie uda i goscie beda zadowoleni no i ze pogoda w miare dopisze Oby tylko nie lalo strasznie i bedzie dobrze
Cytat:
Napisane przez Tysia882008
przez dwa lata pracowałam przy organizacji wesel, także mniej wiecej cos ba ten temat wiem, ale nie ma co sie przejmowac bo to kucharki zawssze mowia  standardowo na kazde weslele byly zamawiane 4 dania gorace z obiadem, pare razy bylo 5 ale to piate nigdy nie schodzilo. przewaznie na obiad to rosol schabowy lub de volaie ziemniaczki i3 surowki na 2 gorace danie frytki lub escalopki z jakas pieczenia kluski slaskie z pieczenia ze schabu i krokiety z barszczem czerwonym zadko kiedy byl strogonow bigos (podawane byly na 2 dzien) na przekaski zimne polmisek wedlin lub wiejski stół 4 rodzaje salatek standardowo warzywna grzybowa wiosenna porowa lub z ryzem galantyna schab w galarecie itp rzeczy gdyby ktos potrzebowal inormacji konkretniejszych nich pyta a spojrze w projekty i napisze (w kazdej dobrej restauracji czy domu weselnym jest sporzadzany projekt przyjecia okolicznoosciowego w tym wypadku wesela  ) 
|
Wiesz co to jest takie standardowe gadanie "nie ma co sie przejmowac" a jak ktos bierze slub to i tak sie przejmuje i chce zeby wyszlo jak najlepiej. Wiadomo, ze nie ma co przedabrzac, nie da sie tak zeby w 100% ludziom dogodzic bo zawsze sie znajdzie taki ktoremu sie nie podobalo to czy tamto Nie ma co sie nadmiernie przejmowac i zamartwiac wszystkim.
Co do menu to moim zdaniem wszystko zalezy od tego jacy goscie sa zaproszeni, ale fajnie byloby gdyby goscie mogli zjesc cos innego niz jedza na codzien. Menu ktore przedstawilas, ze bylo u Was podawane najczescie jak dla mnie jest troche przestarzale Nie obraz sie tylko, bo piszac to nie chce nikogo urazic. Wiadomo, ze goscie lubia schabowego czy pieczen schabowa albo barszcz ale to sa takie dania ktore moze jesc codziennie. Organizujac wesele powinno goscie sie troche zaskoczyc i podac cos innego. Przynjamniej takie jest moje zdanie. Nie mowie zeby menu bylo jakies strasznie wyszukane ale np zamiast standardowego rosolu mozna podac krem z cukini, brokulow, pieczarek, borowikow itp a latem np jakis fajny chlodnik. Na drugie jakies fajne grillowane miesko (stek, filet z kurczaka/indyka) mozna tez w ogole zrobic grilla na kolacje Nie podoba mi sie takie podejscie, ze praktycznie zawsze proponowane jest to samo. Moim zdaniem menu powinno sie dobierac do potrzeb i oczekiwan klientow i nie robic na kazdym weselu tego samego. Tak jak piszesz, ze w kazdej dobrej restauracji jest robiony projekt to powinno byc tez robione menu indywidualnie do kazdej pary. Niefajnie to wyglada jak np ktos idzie pare razy do tego samego miejsca na wesele (u roznych par) i podawane jest zawsze to samo jedzenie Jest tyle fajnych przepisow i tyle pysznych rzeczy (niekoniecznie klasyczny oklepany schabowy) ze mozna podac fajne menu ktore jednoczesnie bedzie smakowalo gosciom
|
|
|