Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wysoka prolaktyna, trądzik....
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-20, 22:09   #8
marti_1
Przyczajenie

Dot.: Wysoka prolaktyna, trądzik....

Cytat:
Napisane przez agnes89 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o mnie, to miałam badania następujących hormonów:
TSH- za pierwszym razem wyszła mi subkliniczna niedoczynność tarczycy, wynik powyżej 7, ale powtórzono badanie i wynik wyszedł w normie
fT3-w normie
fT4-w normie
FSH, LH w normie
Testosteron, nie wiem jaki wynik, ale chyba podwyższony
DHEA-S czyli siarczan dehydroepiandosteronu, który może przekształcać się w wolny testosteron. Norma była dość szeroka 0.8-3,5 mg/ml a ja miałam coś koło 3,8 tak więc trochę przekroczona
PRL- była w normie, ale po obciążeniu (czyli podaniu mi jakiegoś leku, w sumie to nie wiem jakiego) była sporo za wysoka... Jaki efekt wywołuje, tego już się nie dowiedziałam.

Ale diagnoza była jedna... androgenizacja. Z resztą pani doktor już takie słowo wypowiedziała na pierwszej wizycie, jak mnie tylko zobaczyła i zrobiła wywiad. Badania jedynie potwierdziły. Tak więc ważne jest to, żeby trafić do naprawdę dobrego specjalisty. Poszukaj na stronach internetowych opinii o lekarzach i udaj się do jednego z nich. Ja do mojej pani doktor trafiłam przypadkiem, ale jestem jak na razie bardzo zadowolona (mieszkam obecnie w Szczecinie)
A co do czekania, to również czekałam 2 miesiące na pierwszą wizytę, kolejne 2 miesiące na drugą. Taki urok dobrego specjalisty i przyjmowania na NFZ, ale warto było Tym bardziej, że między 1 a 2 wizytą miałam wypisywane skierowania i tylko je odbierałam, a potem z kompletem przyszłam na 2 wizytę.

A co do mojego samopoczucia, to również byłam bardzo często senna, zmęczona, nerwowa. A huśtawki dokuczały szczególnie podczas tego długiego PMS. Jak na razie krótko biorę hormony, żeby ocenić poprawę... ale u mnie gorzej już być nie może, może być tylko lepiej Ważna jest też wiara, gdyż autosugestia bardzo pomaga przy leczeniu. Ja bardzo, ale to bardzo mocno wierzę, że te pigułki mi pomogą i wreszcie będę miała normalną skórę, normalne nastroje i nie będą mi dokuczać tak potworne bóle...

Życzę powodzenia w poszukiwaniu dobrego specjalisty i postawienia przez niego diagnozy i trafnego leczenia! I również pozytywnego nastawienia, abyś się szybko wyleczyła!
Dziękuję Ci BARDZO za wszystkie ciepła słowa Ja również ogromnie wierzę w to, że wreszcie znajdę odpowiedniego lekarza, który zacznie mnie leczyć.....U mnie raczej ta androgenizacja jest wykluczona, gdyż mam wszystkie hormony w normie, poza prolaktyną. I jeśli napisałaś mi wszystkie hormony, które miałaś badane, to ja ich miałam znacznie więcje sprawdzanychTak więc jeśli chodzi o badania to mam ich kompletTeraz tylko czekam,aż ktoś postawi właściwą doagnozę....Najśmieszniej sze jest to, że jedna Pani endokrynolog stwierdziła, że mam za niski poziom prolaktyny, a jak poszłam do drugiej to powiedziała, że mam ją podwyższonąJa nie wiem pd czego są Ci lekarze...w końcu sama sprawdziłam w internecie wszystkie swoje wyniki badań i rzeczywiście diagnoza drugiej Pani doktor była trafna-podwyższona prolaktyna.
Tobie również życzę, żeby pomogły Ci te leki, które zaczęłaś braćŚciskam mocno kciuki, żebyś miała piękną cerę, czuła się wspaniale i już nigdy nie miewała takich okropnych bólów, jakie opisywałaś...Wszyst ko się uda
marti_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując