2010-06-21, 09:59
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 11
Cytat:
Napisane przez lakszmi
Słuchajcie, mam pytanie do tych, które piekły sernik. Wczoraj jadłam pierwszy raz i w sumie z chudego twarogu to lepszego sie nie spodziewałam, ale może jednak coś wyszło nie tak. Czy Wasz sernik to też taki "naleśnik" około 1,5 cm), dosyć wilgotny, ale twardy? Podczas pieczenia ładnie urósł, a potem oklapł. Tak musi być, czy macie lepsze? Robiony był z chudego twarogu biedronkowego i jaj. Nie wiem jakie proporcje, bo nie ja piekłam. Wiem też, że to nie był żaden przepis :dukanowy", tylko Nigelli ale zamiast tłustego twarogu wziety chudy i zamiast cukru - słodzik. Ja kupiłam właśnie silikonowe formy do pieczenia (coby nie bawić się z papierem), ale w sumie to nie wiem czy będę piekła sernik, tak sobie mi smakuje. No chyba, że Wam wychodzi lepszy.
|
Lakszmi mój serniczek ma 4-5cm wysokości!!! Sama się ździwiłam, że nie opadł do placka hihi.
Podczas pieczenia wystrzelił w górę do 10cm i myslalam że wypadnie poza foremkę 
Piekłam w zwykłej tortownicy 24cm wyłożonej papierem. Użyłam aksamitnego twarogu DR. Oetkera o zawartości tłuszczu 3,0g i mleko 0,5% - proporcje wg poniższego przepisu.
Jedynie temperaturę dostosowałam do swojego piekarnika, sprawdzonego już na sernikach - termoobieg 150stpni przez 1h.
I w smaku jest naprawdę bardzo dobry - polecam jako miłośniczka słodyczy i serników 
Za to pierwszy sernik na otrębach miał 1,5-2cm i posmak omletu.
Zdecydowanie lepszy jest bez otrębów - jak prawdziwy sernik.
składniki na 8 porcji (tortownica 24cm):
- 1 kg sera twarogowego odtłuszczonego
- 6 jajek
- 1 szkl chudego mleka
- 8 łyżek skrobi kukurydzianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 9 łyżeczek słodziku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
Jajka ze słodzikiem utrzeć mikserem. Ucierając, dodawać resztę składników. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 1h w temperaturze 170°C.
Zaraz po upieczeniu odkroić brzegi od foremki żeby równo opadł.