2006-06-07, 18:44
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ślub w innej parafii...
witam,
my równiez planujemy slub w parafii, do której nie nalezy zadne z nas. Najpierw skontaktowalismy sie z ksiedzem z parafii, w ktorej chcemy sie pobrac. Probosz bardzo sie ucieszyl i wszystko nam dokladnie wyjasnil. Sa dwie drogi uzyskania zgody na slub w innej parafii. Jedna to uzyskanie tak zwanej licencji, ale wtedy zapowiedzi sa w parafiach narzeczonych lub... mozna przeniesc CALA procedure, lacznie z zapowiedziamy do parafii, ktora sie wybralo, wtedy nie trzeba robic zapowiedzi w parafiach narzeczonych. Teraz najlepsze... poniewaz zmienilo sie prawo kanoniczne zgode na slub w innej parafii mozna uzyskac obojetnie z parafii panny mlodej lub parafii pana mlodego...
Osobiscie uratowalo mi to sytuacje, bo moj ksiadz odwroci sie na piecie i nie chcial wogle rozmawiac na ten temat... za to proboszcz mojego narzeczonego jest bezproblemowy ))))))))))))))
Nie wiem nic o platnosciach, ale nie wydaje mi sie zeby prosba o przeniesienie procedury do innego kosciola byla powodem do placenia... bo za co...
Zobaczymy jak to bedzie bo dopiero zaczynamy wszystko zalatwiac.
Trzymajcie kciuki.
ps. nasza data to 15.IX.2007
|
|
|