2004-05-23, 16:41
|
|
Zakorzenienie
|
Re: Troja - wrażenia z filmu (spojlery)
Byłam tydzień temu na premierze - wybraliśmy się, bo ja mam teraz ostatnie gorące tygodnie w pracy, egzaminy i tym podobne i nie wyrabiam nerwowo - a do kina lubie chodzić, nie znoszę oglądać filmów w domu - chyba jakiś problem z wizualną koncentracją - nie usiedzę przed ekranem za nic...
Ale do rzeczy. Troja mi się nie podobała. Nie żałuję wydanych pieniedzy, bo z zasady nigdy nei żałuję... Ale oceniam film jako słaby, bardzo mizerny - strasznie dużo rzeczy mi się tam nei widzi. Przede wszystkim - film jest do bólu amerykański, obrzydliwie wręcz - naprawdę, słowo daje, brakowało mi tylko amerykańskiej flagi łopoczącej na wietrze (pseudopatriotyczne wstawki o oddawaniu życia za ojczynę - chyba wszyscy amerykańscy filmowcy sa tym skażeni...). Film zrobiony z rozmachem - na każdym kroku widać że dużo pieniędzy poszło, ale brak mu duszy - jest pusty niczym eklerek pozbawiony kremu...
Drażni mnie aktorstwo - nie lubię Brada Pitta, ale idealnie wpasował się w rolę - zapatrzony w siebie, silnie narcystyczny. Orlando Bloom mija niezauwazony, podobał mi się za to najbardziej Eric Bana grający Hektora - moim zdaniem wyróznia się zdecydowanie na plus w porównaniu z innymi (fakt że jego bohater wzbudza w widzu największą sympatię). No i nie moge pominać Odyseusza - jeden z moich ulubionych aktorów Sean Bean - szkoda że jest ukazany raczej marginalnie.
Drażni mnie wątek miłosno-sentymentalny, drażnią mnie kobiety w tym filmie - Helena najbardziej. Zupełnie inaczej ja sobie wyobrazałam... dla mnie piekna nie jest, jest taka bez wyrazu zupełnie... i totalnie drewniana, kompletnie nieprzekonywująca - kto oglądając ten film, uwierzy iż to ona rozpętała taką wojnę?! Nie wiem kto ona zacz w życiu, ale mi przypomina senną modelkę ściągniętą z wybiegu... (Dominiko masz rację, najlepiej prezentuje się żona Hektora).
Swobodne potraktowanie historii drażni... kazdy fan antyku wyjdzie poirytowany szkoda że film nie wyjaśnia pewnych rzeczy, np skąd się wzięła słynna Achillesowa pięta 
Generalnie Dominiko, mam odczucia bardzo podobne do twoich rany wracam do pracy bo czas płynie