Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Troja - wrażenia z filmu (spojlery)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2004-05-23, 18:48   #4
obsession
Raczkowanie

Re: Troja - wrażenia z filmu (spojlery)

A mi się film podobał. Bo ja się niczego innego nie spodziewałam . Nie śmiałam podejrzewać, że Amerykanie potraktują temat inaczej i się nie pomyliłam. Oczywiście jest to totalnie hollywoodzki kicz, ale ja się na nim świetnie bawiłam.
Bawiłam - to odpowiednie słowo. Właśnie bawiło mnie skrupulatne odmitologizowanie całej historii, czego punktem kulminacyjnym była śmierć Achillesa i jego przesławna pięta. Wyjaśnianie pewnych szczegółów jest według mnie zbędne dla widza europejskiego (program szkolny ) ale już nie jestem pewna, ile widz amerykański z filmu zrozumie Choć wiem, że nie taki był zamiar twórców filmu, ja odebrałam go nieco ironicznie.
Co do nadmiernego patriotyzmu - zgodziłabym się z Tobą, Smoczyco, gdyby nie chodziło o film historyczny. Też kwaśno patrzę na pełne patosu scenki czy dialogi w amerykańskich filmach, aczkolwiek bardziej mnie one śmieszą niż drażnią. Ot, jeszcze jeden powód do śmiechu, nauczyłam się pobłażania . Już bardziej nie do zniesienia było to dla mnie w choćby takich filmach, jak Braveheart (choć też historia). Do rzeczy: sądzę, że taki "nadmierny", "amerykański" patriotyzm był czymś NORMALNYM w czasach, o których opowiada film, a już szczególnie u wyżej postawionych rodów. Jest to baaardzo widoczne w literaturze historycznej. Po prostu żyli oni w ciągłym zagrożeniu, nieustanne wojny, itp. I od tego zależał ich los. Podobnie "patetyczne" scenki mamy (liczne) i w naszej historii.
Aktorstwo... Tu się raczej zgadzam. Też nie lubię Pitta, i też uważam, że to dobra dla niego rola, z podobnych względów (ukłony w stronę Smoczycy)
Bardzo podobał mi się Bana - po raz pierwszy spotykam się tu ze zrozumieniem . Uważam, że stworzył tu najpełniejszą i najwiarygodniejszą postać, no a poza tym, spodobał mi się jako mężczyzna ale to tak na marginesie
Kobiety podobały mi się wszystkie, bez wyjątku, trzy z urody, aktorsko najbardziej żona Hektora
Parys był bardzo parysowaty, więcej w nim Parysa niż mężczyzny ale taki już jest Orlando Bloom
Podobali mi się Odys i Priam, obu aktorów bardzo lubię
I bardzo mi się podobały zdjęcia (ujęcia), piękne zbliżenia. I dobrze zrobione walki.
Ogólnie dobra zabawa. Chętnie oglądnęłabym jeszcze coś podobnego czysto rozrywkowo
obsession jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując