Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dzielnice Warszawy - których unikać?
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-23, 18:07   #8
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dot.: Dzielnice Warszawy - których unikać?

Ech, zawsze mnie trochę bawi kiedy ktoś, kto w życiu na Pradze nie mieszkał - opowiada jak tam niebezpiecznie
Na Pradze jest różnie, tzn są okolice bezpieczne, są okolice niezbyt bezpieczne.
"Trójkąt bedmudzki" to właśnie raczej o trzech ulicach mówi (Stalowa, Brzeska i jeszcze jakaś tam), tam jest nie za ciekawie bo to głównie stare kamienice, zniszczone bramy, zaułki, stare podwórka.
Ale taka Targowa czy Ząbkowska to już jednak co innego, szczególnie Ząbkowska została jakiś czas temu odnowiona, otworzyło się trochę lokali, jakieś kawiarnie, buby, kluby.
Chociaż jeśli nie jesteście z Warszawy to jednak odradzam Pragę delikatnie, bo możecie się tak źle czuć - ta dzielnica ma trochę specyficzny "klimat", ja się tam urodziłam i wychowałam więc mi pasuje, ale innym nie musi

Praga południe jest moim zdaniem zbliżona do północnej na tych "lepszych" ulicach.
Gocław to dla mnie takie trochę blokowiska, niezbyt tam ciekawie. Bielany podobnie.
Ursynów jest dziwny, bo z jednej strony składa się głównie z wysokich bloków, takich "mrówkowców" , niezbyt pięknych. Ale za to mają tak trochę zieleni, jest gdzie wyjść na spacer jak się mieszka blisko tych terenów.

Targówek jak dla mnie jest już zupełnie normalny pod kątem "żulerni", mieszkam na pograniczu Targówka i Białołęki i mieszkają tu głównie młode małżeństwa z małymi dziećmi. Towarzystwo raczej "porządne"

W kwestii mieszkania, to poszukiwania powinniście uzależnić od tego ile chcecie płacić, bo ta niesławna Praga jest zwykle tańsza, w centrum będzie bardzo drogo, Mokotów, Wilanów też raczej drogie.
Z moich obserwacji wynika, że cenowo i jakościowo (najnowsze bloki, ładne osiedla) wypada w tej chwili Białołęka, ale jest minus - dość daleko do centrum. Obecnie wyjazd stąd jest utrudniony bo trwa przebudowa Trasy Toruńskiej (da się przeżyć, ale korki się robią).
Są też plusy, bo blisko natury (sporo terenów zielonych, pól, łąk, lasków), bezpiecznie i infrastruktura jest coraz lepsza I "przyjaźnie" też raczej jest.

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ----------

Cytat:
Napisane przez star15 Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedzi.
Wiadomo jednak, że im bliżej centrum, tym wyższe ceny wynajmu, niestety.
A jak z bezpieczeństwem na ulicy Radzymińskiej? bo tam mam potencjalną, być może, ofertę zamieszkania, b.atrakcyjną.
A który to kawałek Radzymińskiej? Bo jest taki fragment "starej" Radzymińskiej, mieszkałam tam parę lat, ale to dość blisko tej nieciekawej części Pragi. I jest też "nowa" Radzymińska. Tam są trochę nowsze (ale raczej nie nowe) bloki.
Ogólnie Radzymińska jest średnio przyjemna, nie jest może najgorsza, fragmentami jest całkiem nieźle (ale to raczej w tych fragmentach dalszych od Pragi, a tym samym dalszych od centrum),ale ogólnie gdybym miała wybierać, to na radzymińską bym się bardzo nie rwała. Może względy finansowe by mnie przekonały

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2010-06-23 o 18:10
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując