Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-06-24, 16:17   #505
meg22
Zakorzenienie

Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
moja specjalnosc czyli slodkosci - dzis zrobilam brownies czyli nasz "murzynek" na czekoladzie
przepis pochodzi z gazetki przyslij przepis ale zostal przeze mnie zmodyfikowany i jest teraz IDEALNY

brownes z truskawkami

20 dkg czekolady (2 tabliczki) najlepiej 1 gorzka i 1 mleczna
15 dkg masla
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 cukier waniliony
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
20-25 dkg truskawek

- czekolade rozdrabniamy na mniejsze kawalki i rozpuszczamy razem z maslem w kąpieli wodnej
- do rozpuszczonego masla i czekolady dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy - polecam miskowanie na malych obrotach mikserem
- dodajemy do tego jajka - polecam je wczesniej rozmieszac zeby polaczyc zoltka z bialkami - miksujemy dalej
- dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - dalej miksujemy
- dodajemy truskawki i mieszamy je łyżką - ja dodalam rozgniecione truskawki (blenderem) i ciasto mialo tylko delikatny aromat truskawek ale polecam polowe truskawek rozgniesc a reszte pokroic na mniejsze kawalki dzieki czemu ich smak bedzie bardziej wyrazny
- wlewamy na blaszke albo kwadratowa 20x20 albo do sredniej tortownicy
- pieczemy 35 min w 180 stopniach

ciasto pieknie wyrosnie potem delikatnie opadnie ale niezakalcuje sie nie jest suche a mokrawe mocno aromatyczne rewelacyjnie mocno czekoladowe z posmakiem truskawek

wrzucam fotki - przepraszam za jakos zdjec ale nie jestem profesjonalistka
jutro zrobię to ciasto!!