Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-06-29, 13:06   #3008
'Estelle'
The Pink Power Mołderajtor

Dot.: Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Proszę o analizę lakieru Dramers Concertino Extra Hold Lakier, który jak przypuszczam po kolejności składników stał obok jedwabiu i keratyny.
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...itamina-B5.htm

Skład: Alkohol Denat, Butane/Isobutane/Propane, Acrylates, Copolymer, Aminomethyl Propanol, Parfum, Benzyl Salicylate, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Limonene, Alpha-Isomethyl Ionone, Citronellol, Linalool, PEG/PPG - 18/18 Dimethicone, Isopropyl Myristate, Panthenol, Benzophenone-4, Hydrolyzed Keratin, Hydrolyzed Silk.

Zdaję sobie sprawę z tego, że lakier nie ma właściwości pielęgnacyjnych, chciałabym prosić o ocenę jego szkodliwości w porównaniu, np. do innych produktów ogólnie dostępnych w drogeriach. Szczególnie zaniepokoił mnie wysoko w składzie Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene. Jest niby po Parfum jednak czy jego stężenie nie jest zbyt wysokie? Używam lakieru u nasady włosów(dla zwiększenia objętości) i trochę się boję stosować ten lakier jednak niestety ostatnio okoliczności finansowe i brak możliwości obycia się bez lakieru na co dzień mnie zmuszają do szukania taniego produktu. Chętnie przyjmę propozycję jakiegoś innego produktu w normalnej cenie
Z góry dziękuję za pomoc.
przede wszystkim - dodatek keratyny i jednawbiu oraz panthenolu znalazł sie na samym końcu składu, więc zadziałać raczej szansy nie ma.
Reszta składu praktycznie bezwartościowa, alkohol, propelent i dodatki zapachowe.

Składnik, o którym wzpominasz, to tzw. lyral, element zapachowy. Trzeba na niego uważać, gdyż znalazł się w grupie alergizującej. jednakże jeśli nie odczuwasz negatywnych skutków stosowania, to na razie nie ma przeciwskazań do jego używania.
Niestety, z uwagi na to, że sama nie stosuję tego typu kosmetyków, na chwilę obecną nie jestem w stanie podać jakiegoś wartościowego zamiennika.
Coś mi jedynie świta, że dobry skład miała pianka Farouk analizowana na tym wątku, ale podejrzewam, że do tanich nie należy .

'Estelle' jest offline Zgłoś do moderatora