2010-06-29, 16:08
|
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Świadek Jehowy vs. Katoliczka
Cytat:
Napisane przez Detonator
|
chodzilo mi o to , ze wydawalo mi sie ze wiem co to trojca i pokrywalo sei to z definicja ktora przytoczylam (z publikacji SJ). O Trojcy z punktu widzenia katolikow wiem tyle ile podsłuchałam na mszach i na lekcjach religii... własnie ten piekny obraz trojlistnej koniczynki mi utkwił A tym linkiem mi strasznie namieszałes Tyle tam pieknych starodawnych słów , ze ja młoda i jeszcze głupia sie gubie dlatego wolałabym zebys ty wytłumaczył mi to na chłopski rozum. Bo po przeczytaniu słów takicj jak"Trojca to jeden Bog w 3osobach" ., albo ze sa to różne istoty albo " Ojciec i Syn nie są w przawdzie kimś jednym i tym samym , lecz czemś jednem i tem samem" "ojciec jest tym samym co syn, syn tym samymco ojciec a duch tym samym co ojciec i syn"
czymze to sie rozni od "mojej" definicji?
Cytat:
|
są trzy Osoby Boskie (Ojciec, Syn i Duch Święty), a każda z nich rzekomo jest wieczna i wszechmocna, żadna nie jest ani większa, ani mniejsza od pozostałych, każda z nich jest Bogiem, ale wszystkie razem są tylko jednym Bogiem
|
chyba mniej wiecej to samo tylko ze napisane bardziej wspołczesnym jezykiem, prawda? 
a jaki ma tutaj zwiazek modalizm? zapodam cytat z wikipedii 
Sabelianizm (także "modalizm", z łac. modus – "sposób, kształt") – herezja szerząca się od II do IV wieku w Cyrenajce, w Azji Mniejszej i w Mezopotamii. Jej założyciel Sabeliusz głosił, że Bóg istnieje tylko w jednej osobie – Boga Ojca, zaś pozostałe osoby Trójcy Świętej – Syn Boży i Duch Święty – nie są oddzielnymi podmiotami, a jedynie odmiennymi przejawami jednego Boga, ujawniającymi się w konkretnych sytuacjach: Bóg wcielający się w człowieka był Synem Bożym, Bóg udzielający natchnienia apostołom był Duchem Świętym. Osobę Boga Ojca przyrównywał do ciała człowieka, Syna Bożego – do duszy, a Ducha Świętego – do rozumu. Pogląd ten został potępiony przez Ojców Kościoła, szczególnie przez świętego Dionizego.
nie widze związku? 
Cytat:
No takiego daru rozeznania i domyślania się to ja nie posiadam, widocznie cienias jestem
|
wcale nie cienias...po prostu mezczyzna

Edytowane przez smiley
Czas edycji: 2010-06-29 o 16:10
|
|
|