Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - "Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-07-08, 23:52   #2200
Kasiek_26
Przyczajenie

Dot.: "Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011

Cytat:
Napisane przez arjuna Pokaż wiadomość
a co kupowałas na taką wyprawkę? byłam dzis w sklepie dla maluchów, ale jak zobaczyłam ile tego wszystkiego jest, to zwątpiłam. nasze pociechy urodzą się zimą, co uważałabyś za niezbędne? czy ciuszki z krótkim rekawem tez kupowac dla niemowlaka?

Arjuna na internecie mozesz znalezc bardzo duzo przykladowych wyprawek dla dziecka. Napisze Ci ,co ja kupowalam i co dla mnie bylo przydatne ,a co nie.

Meble i sprzety:
-wozek gleboki(powinien miec folie przeciwdeszczowa i torbe na akcesoria)
-lozeczko (konieczne z regulowanym spodem,dobrze jesli ma opuszczany bok. Mozesz tez zwrocic uwage na wyciagane szczebelki. Ja tego nie zrobilam i w moim lozeczku nie moge wyciagnac,a jak dziecko juz chodzi to moze swobodnie wychodzic z lozeczka)
-materacyk
-fotelik samochodowy(jesli potrzebny) i koniecznie nowy,nie uzywany. Tutaj chodzi o bezpieczenstwo Twojego dziecka,a nie wiesz czy jak kupisz uzywany czy nie bedzie gdzies uszkodzony po wypadku.

Ciuszki:
Tutaj uwazam,ze nie ma co przesadzac z iloscia poniewaz dziecko bardzo szybko rosnie. Najlepiej kilka sztuk w rozmiarze 56 cm,reszta 62 cm. Ubranka najlepiej wybierac z bawelny,nie z tworzyw sztucznych. Zwroc tez uwage na to,zeby nie byly wciagane przez glowe,bo to jest bardzo niewygodne zarowno dla Ciebie,jak i dla maluszka. Najlepiej zeby byly na zatrzaski lub wiazane z boku,nie na guziki. W spiochach zwroc uwage na to,zeby byly rozpinane w kroku,to znacznie ulatwi zmiane pieluchy.
-body z krotkim rekawem(to bedzie zima wiec nie ma co przesadzac,ze 2/3 szt)
-body z dluim rekawem (4/5 szt)
-pajacyki bawelniane (5 szt)
-pajacyki welurowe (2/3 szt)
-spioszki (3 szt)
-kaftaniki(3 szt)
-cieplejsze spioszki i kaftanik
-bluzka lub sweterek
-skarpetki (4/5 szt)
-rekawiczki "niedrapki"(2/3 szt)
-kombinezon (1 szt)
-lekka czapeczka
-ciepla czapka wiazana
-rekawczki

Do spania:
-posciel(kolderka,oslonka do lozeczka,poszewka)
-przescieradlo do lozeczka(2 szt)
-rozek lub becik
-cienki i grubszy kocyk(grubszy kocyk mozesz uzyc do wozka na spacery)

Do kapieli:
-wanienka
-termometr do kapieli
-mydelko dla niemowlat
-szampon
-reczniki najlepiej z kapturkiem(2 szt)

Do pielegnacji:
-przewijak(uzywalam 2 m-ce,wiec dla mnie to byl zbedny wydatek. Mialam przewijak taki zakladany na komode i jak maly zaczal sie krecic ,to sie balam ze spadnie. Pozniej i do teraz uzywam wylacznie lozka)
-pampersy dla noworodkow
-pieluszki tetrowe(poczatkowo mialam 12 sztuk,ale moj maly strasznie ulewal i to 12 szt to bylo malo; dokupilam do 30 szt. Jesli nie chcesz uzywac pieluch jednorazowych do pupci,musisz miec z 40 szt)
-pieluszki flanelowe(kupilam 5 ale 2 mi w zupelnosci starczyly)
-chusteczki do pupy
-krem do buzi i ciala
-patyczki higieniczne do czyszczenia pepka
-gaziki nasaczone spirytusem lub spirytus do pepka
-sol fizjologiczna
-sterimar
-masc na odparzenia(dla mnie najlepszy-bepanthen (czy jakos tak),sudokrem byl dla nas bezuzyteczny)
-miekka szczoteczka do wlosow
-aspirator do noska
-termometr do ciala
-obcinacz do paznokci

Jesli zamierzasz karmic piersia,kup 1 butelke zeby byla w domu.To w razie braku pokarmu,zebys byla przygotowana. U mnie pokarm pojawil sie 3 dni po porodzie wiec musialam karmic butelka. Jesli Ci sie nie przyda od razu,zawsze mozesz uzyc jej w poznijeszym okresie do herbatki.
U mnie znakomicie sie sprawdzil laktator. Mialam reczny, po 2 m-cach chcialam kupic elektryczny tylko,ze mi sie pokarm skonczyl i nie kupilam. Z tego co wiem nie kazdy uzywa laktatora i dla niektorych jest to zbedny wydatek wiec wstrzymaj sie do porodu i wtedy zdecydujesz ,czy kupic czy nie.

Jesli zamierzasz karmic butelka,oczywiscie ze 2 butelki. Ja uzywalam sterylizatora-bardzo go sobie chwale i uwazam,ze to byl bardzo dobry zakup.

Jeszcze bardzo wazna,praktyczna rzecz. Dziewczyny zwroccie uwage na pore roku. Ja bedac w ciazy z Davidem ,poczatkowo kupowalam wszystko co leci,tj i na zime i na lato. Urodzilam malego w kwietniu a ja mialam dla niego 2 kombinezony na rozmiar 62(glupota totalna i niepotrzebny wydatek,bo w zime nosil juz rozmiar 74 chyba i musialam kupic kolejny kombinezon. Tylko ,ze teraz sie przyda)
Pozniej to sobie robilam tak np.Dziecko mi sie urodzi w styczniu ,to pierwsze 3 m-ce beda raczej zimne wiec musze miec cieplejsze rzeczy na rozmiar od 1-3 m-cy;pozniej rozmiar 3-6 m-ce beda juz cieplejsze m-ce wiec musze kupic lzejsze ciuszki)

Dziewczyny,ktore maja dzieci moze podpowiedzcie cos jeszcze,czego nie napisalam lub mi umknelo.

Ja zaznaczam,ze to ja tego uzywalam,w takich ilosciach jakie podalam. Nie kazdemu moze to odpowiadac dlatego przemysl co Ty bedziesz uzywac i kup bardziej "pod siebie".

Zamotalam,reszta odp jutro. Dzis ide spac bo troche mi to zajelo

Dobranoc