Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Oświadczenie woli - pobranie organów po śmierci
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-07-13, 21:03   #230
ankasz
Zakorzenienie

Dot.: Dzielenie się sobą po śmierci

Cytat:
Napisane przez justmine2 Pokaż wiadomość
Gdzieś kiedyś czytałam, że wg polskiego prawa jest tak, że jeśli za życia nie spiszesz jakiegoś pisma, że nie życzysz sobie, żeby po śmierci wykorzystywano twoje organy lub nie oświadczysz tego przy świadkach, to wtedy lekarze mogą je przeszczepić komuś innemu. Zatem nie rozumiem, po co się właściwie podpisuje tę deklarację, że się "zrzeka" swoich organów Ktoś wie? Może wtedy jest szybciej załatwić przeszczep?
Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Wiesz może się mylę, ale kiedyś czytałam, że jest chyba odwrotnie. Nawet mając podpisane oświadczenie woli, w przypadku, gdy rodzina nie wyrazi zgody to lekarze nie pobiorą od ciebie organów.
po aferze z domniemanym u smiercaniem pacjenów dla organów, lekarze chcą "podkładki" w razie, jesli rodzina nie wyrazi zgody. Bo jesli takie zaświadczenia nie ma, to rodzina zawsze może powiedzieć "On nie chciał, nie zdążył jednak się zarejestrować w tej bazie" i co lekarz może zrobić? A tak, pokazuje zaświadczenie (ważne jest, żeby było własnoręcznie podpisane przez tą osobę) i ma sumienie czyste, że nie działa wbrew woli dawcy.

Ja moje oświadczenie woli noszę przy dokumentach od dawna, nawet kiedy jeszcze nie miałam 18 lat. I muszę chyba dopisać 'W razie czego-nie pytać mamy' - nie chce słyszec o oddaniu organów

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując