Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kumak górski
Wątek: Kumak górski
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-07-17, 12:46   #7
BCiekawska
BAN stały

Dot.: Kumak górski

Cytat:
Napisane przez puczka14 Pokaż wiadomość
Nie brałam jej do domu.
Staw nie jest ogrodzony, jest wolny na podwórku i siedzi na kamykach więc ma prawo wyboru. Poza tym w ogrodzeniu są dziury więc jak będzie chciała to sobie wyskoczy a na razie siedzi. Chciałam podkreślić, że co roku u nas w oczku są jakieś żaby, same przychodzą i jak na razie nie widziałam żeby się im coś działo. Piszecie że są pod ochroną, co dobrze wiem. Tylko że na takie upały to wątpię żeby przeżyła, tam gdzie ją znalazłam była ta jedna mała kałuża o wielkości metr na metr i jeszcze na samym słońcu. Bliżej żadnej wody nie było, najbliżej to do mnie, a z tego co czytałam to kumaki większość czasu spędzają w wodzie i cieniu. Chciałam dobrze a widzę, że zrobiłam źle.
Jezebeth, nie po to stworzyłam ten wątek żeby zapytać jak się zachowałam, tylko prosiłam o pomoc. Widać nie mam co tutaj szukać. Jak zawsze zostałam "miło przyjęta".

Na innych forach czytałam, że inni zabierali ze stawów żaby do swoich oczek w celu zwiększenia populacji. Czy może nie przyszło Wam do głowy że chciałam dobrze.?

Napewno chciałaś dobrze
Dziewczęta z tego forum maja tendencje do szufladkowania ludzi...
W związku z obecnymi upałami, napeno zwiekszyłaś mu szanse na przeżycie.
Kumak górski:
Jest silnie związany ze środowiskiem wodnym. Spotkać go można nie tylko w dużych stawach i jeziorach, ale również w bardzo małych, okresowo wysychających kałużach pochodzących z deszczu i koleinach polnych dróg. Nie gardzi także silnie zanieczyszczonymi stawami, rowami, w których płyną ścieki z gospodarstw domowych i gnojówka. Całe niemal aktywne życie spędza w różnego rodzaju zbiornikach wody stojącej. Na lądzie spotkać go można jedynie w czasie deszczu, gdy odbywa wędrówki w poszukiwaniu zbiornika wodnego.
Jego tryb życia:
Jest gatunkiem ciepłolubnym. Zarówno w czasie godów, jak i poza nimi, jest aktywny przez całą dobę. Żywi się stawonogami wodnymi i lądowymi. Czasami zdarza się, że napotkany na lądzie i wystraszony kumak wygina pałąkowato grzbiet, unosi kończyny tylne a przednimi zakrywa oczy prezentując odstraszające ubarwienie na ich spodniej stronie. Ten specyficzny rodzaj zachowania nosi nazwę odruchu kumaka (refleksu kumaka). Dla wielu drapieżników jest to sygnał jadowitości i dają kumakowi spokój. Jesienią, we wrześniu lub październiku, opuszcza zbiorniki wodne, wychodzi na ląd, zagrzebuje się w różnego rodzaju kryjówkach ziemnych i zapada w sen zimowy.
BCiekawska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując