2010-07-20, 17:11
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracodawca nie zlozyl pitu!
Cytat:
Napisane przez Fakirka
Świniaczek, piszesz, ze szef jako platnik ma obowiazek zlozyc pit-11 do US, ale rozliczenie sie z calego zeznania rocznego pozostaje w gestii pracownika. To jak to sie ma do umowy miedzy nimi o rozliczeniu przez pracodawce? Umawiamy sie, ze szef mnie rozlicza a i tak musze to zrobic sam? Juz pomijajac te umowe slowna nic nie warta. A w przypadku, kiedy pracownik sklada w wymaganym terminie pit-12 wedlug ktorego pracodawca moze go rozliczyc, to na tym sie konczy? Czy pracownik jeszcze dodatkowo sam musi go zlozyc? Wiem, ze troche chaotycznie pisze, ale coraz to nowe informacje uzyskuje i jest to dla mnie nie do konca wyjasnione.
W takim razie, co radzicie? Przycisnac szefa o wydanie pitu-11 czy od razu piszac do US o niedostarczeniu dokumentu przez pracodawce? I jak juz dostanie, to jak najszybciej skladac wlasciwy pit wraz z oswiadczeniem o czynnym zalu? Troche mnie zastanawia, ze umawiajac sie z szefem ( nawet jesli byla to ustna, tak naprawde duzo nie warta umowa, ciekawe czy jezeli maz dostarczylby pit-12 a zeznanie i tak nie zostalaby przez pracodawce zlozone, to rowniez musialby wyjasniac wszystko na swoja reke?)o rozliczniu meza przez niego i tak trzeba odkrecac wszystko samemu, a nie odwrotnie.
O jakich dokumentach tu mowa? W sytuacji gdy pit- 11 nie zostal otrzymany?
|
Do końca lutego pracodawca ma obowiązek dostarczyć PIT-11 do us i do pracownika. Jeśli tego nie zrobi, to za jakiś czas będzie się tłumaczył w us, bo to zazwyczaj wychodzi dosyć szybko jak tylko pracownikowi się przypomni o rozliczeniu rocznym, a nie ma na podstawie czego go zrobić Jak to wygląda, jak pracownik chce, aby pracodawca go rozliczył-nie mam pojęcia, coś sie ostatnio zmieniało (albo miało zmieniać) i w efekcie nie wiem jak to wygląda.
PIT-37 składa podatnik do 30 kwietnia, nie wiem szczerze mówiąc jak to wygląda z dogadaniem się z pracodawcą.
Pracownik nie ma obowiązku składania informacji PIT-11 do us, ale jak najbardziej może to zrobić, jeśli pracodawca się do tego nie pali.
Czynne żale, wyjaśnienia itd są do wszystkiego, co jest po terminie .
Zeznanie jest obowiązkiem pracownika, informacja PIT-11 jest obowiązkiem pracodawcy.
Czas edycji: 2010-07-20 o 17:14
|
|
|