|
Dot.: pomożecie mojej działeczce ?
Drzewa i krzewy należy ścinać wiosną zanim zaczną wypuszczać liście, ewentualnie jesienią jak już liście opadną, ale ta wersja jest gorsza bo rany tak przez całą zimę będą otwarte, najważniejsze żeby drzewo było w spoczynku w czasie przycinania.
Na mszyce każdy środek owadobójczy, konkretnej nazwy nie podam bo używałam różne, w sklepie ogrodniczym na pewno coś zaproponują. Ja kupuję taki środek w małej buteleczce na wszelkie robactwo- rozcieńcza się wodą i można wszystko na całej działce opryskać, a dodatkowo mam środek na mszyce w sprayu. Mszyce upodobały sobie mszyce i czasem muszę opryskiwać je nawet co tydzień a spray jest gotowy do użycia.
Odnośnie robaczków to najlepiej zapytać w sklepie jaki środek do oprysków zastosować, jak się znają na roślinach to wystarczy zaatakowany liść dostarczyć i dobiorą coś odpowiedniego (niestety nie w każdym sklepie mają osobę z wykształceniem ogrodniczym).
Ja zakupiłam sobie również książkę wydawnictwa działkowiec książki "ochrona roślin sadowniczych" i "ochrona roślin ozdobnych", ale mają również wiele innych książek o uprawie, cięciu itp. Książka zawiera kolorowe zdjęcia i informacje o chorobach i leczeniu, osobiście bardzo polecam. Zamawiałam książki z gazety "działkowiec", ale chyba można również zamówić przez internet no i widziałam je w empiku.