Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Co myślicie o Czasie?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-07-29, 08:11   #21
cava
Zakorzenienie

Dot.: Co myślicie o Czasie?

Cytat:
Napisane przez Chii1986 Pokaż wiadomość
Cza to tylko wytwór naszej cywilizacji, która za pewniki uznaje podział na czas (jednowymiarowy, "płynący") i przestrzeń (trójwymiarową).
I czasoprzestrzeń- czyli układ 4 wymiarowy, którego efekty związku (i namacalności) czasu z przestrzenią sa mierzalne i na co dzień uwzględniane np w szczegółowych systemach GPS. czas inaczej - szybciej płynie na powierzchni ziemi gdzie grawitacja jest większa, niż w oddalonych od powierzchni ziemi satelitach nawigujących systemami GPS gdzie grawitacja jest mniejsza.

Incognitoo
Cytat:
Ostatnio trochę się nad tym zastanawiałam i doszłam do wniosku, że czas nie istnieje. To człowiek wymyślił sobie czas a potem wymyślił zegary, żeby go mierzyły.
W związku z tym uważam, że podróże w czasie nie będą możliwe ( przynajmniej mam taką nadzieję), bo jeśli człowiek zbudowałby maszynę która umożliwiałaby podróże w czasie, to oznaczało by to początek zagłady, bo jak wiadomo najłatwiej to jest coś zepsuć i namieszać.
Jedyne w co wierzę to to, że co ma się dopiero wydarzyć jest w jakiś sposób "zapisane". W sumie wiem to z doświadczenia.
A Wy co uważacie na ten temat? Może macie jakieś swoje teorie?

te różnice które opisałam wyżej, sa na tyle istotne, że trzeba było stworzyć systemy korygujące.
gdyby czas był tylko wartością zmyśloną, nie byłoby co korygować.

IMO takie fakty sa o wiele bardziej interesujące niż snucie teori w oparciu o nic.
Incognitoo, namawiam Cię, do zapoznania się najpierw z już sprawdzonymi teoriami czasu, od Pitagorejskich, przez Newtonowskie do Einsteinowskich.

Siergiej Krikalov, rosyjski kosmonauta który spedził na Mirze(stacji kosmicznej) prawie 800dni, wrócił na Zimię o 1,5 sekundy wcześniej niz wskazywały zegary ziemskie względem zegarów umieszczonych na Mirze. ten człowiek odbył namacalną, realną podróz w czasie , i jest ludzkim dowodem na prawdziwość teorii o dylatacji czasu.

Więc nie mozna juz mówić, że podróże w czasie nie będą/nie sa możliwe. Sa mozliwe i jak widać, nawet człowiek ich doświadcza . Tyle, ze nie potrafimy technicznie sprostać wymogom, pozwalającym na ich praktytkowanie w skali większej.
Krikalov, był 1,5 sekundy młodszy po pobycie na Mirze, niż gdyby na nim nie był.

To o czym pisze Chii1986, dotyczy nie tyle teorii czasu, a jego percepcji w różnych kulturach.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując