2010-07-29, 08:11
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co myślicie o Czasie?
Cytat:
Napisane przez Chii1986
Cza to tylko wytwór naszej cywilizacji, która za pewniki uznaje podział na czas (jednowymiarowy, "płynący") i przestrzeń (trójwymiarową).
|
I czasoprzestrzeń- czyli układ 4 wymiarowy, którego efekty związku (i namacalności) czasu z przestrzenią sa mierzalne i na co dzień uwzględniane np w szczegółowych systemach GPS . czas inaczej - szybciej płynie na powierzchni ziemi gdzie grawitacja jest większa, niż w oddalonych od powierzchni ziemi satelitach nawigujących systemami GPS gdzie grawitacja jest mniejsza.
Incognitoo
Cytat:
Ostatnio trochę się nad tym zastanawiałam i doszłam do wniosku, że czas nie istnieje. To człowiek wymyślił sobie czas a potem wymyślił zegary, żeby go mierzyły.
W związku z tym uważam, że podróże w czasie nie będą możliwe ( przynajmniej mam taką nadzieję), bo jeśli człowiek zbudowałby maszynę która umożliwiałaby podróże w czasie, to oznaczało by to początek zagłady, bo jak wiadomo najłatwiej to jest coś zepsuć i namieszać.
Jedyne w co wierzę to to, że co ma się dopiero wydarzyć jest w jakiś sposób "zapisane". W sumie wiem to z doświadczenia.
A Wy co uważacie na ten temat? Może macie jakieś swoje teorie?
|
te różnice które opisałam wyżej, sa na tyle istotne, że trzeba było stworzyć systemy korygujące.
gdyby czas był tylko wartością zmyśloną, nie byłoby co korygować.
IMO takie fakty sa o wiele bardziej interesujące niż snucie teori w oparciu o nic.
Incognitoo, namawiam Cię, do zapoznania się najpierw z już sprawdzonymi teoriami czasu, od Pitagorejskich, przez Newtonowskie do Einsteinowskich.
Siergiej Krikalov, rosyjski kosmonauta który spedził na Mirze(stacji kosmicznej) prawie 800dni, wrócił na Zimię o 1,5 sekundy wcześniej niz wskazywały zegary ziemskie względem zegarów umieszczonych na Mirze. ten człowiek odbył namacalną, realną podróz w czasie , i jest ludzkim dowodem na prawdziwość teorii o dylatacji czasu.
Więc nie mozna juz mówić, że podróże w czasie nie będą/nie sa możliwe. Sa mozliwe i jak widać, nawet człowiek ich doświadcza . Tyle, ze nie potrafimy technicznie sprostać wymogom, pozwalającym na ich praktytkowanie w skali większej.
Krikalov, był 1,5 sekundy młodszy po pobycie na Mirze, niż gdyby na nim nie był.
To o czym pisze Chii1986, dotyczy nie tyle teorii czasu, a jego percepcji w różnych kulturach.
|
|
|