2010-08-02, 01:05
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: turystyka i rekreacja :)
Co do poziomu to zależy od wielu czynników. Szczerze to nie wiem ale jednak często się zdarza po różnych innych kierunkach, że pracodawcy wolą przyjąc kogoś z uczelni państowej niż prywatnej ale to nie jest regułą. Często też wykładowcy z państwojej uczelni wykładają na tej prywatnej. To tyle co wiem. Warto poszukac opini osób które tam studiują i porównac jakie przedmioty ile itp. Jedyne co wiem o jakiś rankingach to ten: http://www.us.szc.pl/main.php/wnoz/?...19182&gs=15586 gdzie prywatne uczelnie są na wyżych miejsach niż państowe.
Co do pracy po Tirze to szczerze sama nie wiem co jeszcze może byc. Na pewno można również byc przewodnikiem i pilotem (trzeba zrobic osobno kurs państowy, więc studia nie są do tego potrzebne) praca w biurze podróży, rezydent, recepcja, praca w samorządach lokalnych czy ogólnie w polityce byc np. jakimś doradcą w sprawach turystyki, praca w ośrodkach rekreacyjnych, w informacji turystycznej, założenie własnej działalności gospodarczej, agroturystyka. Jak jeszcze coś to fajnie by było gdybyście coś dodali .
Pracy nie szukam ale np. w moim mieście z opini osób np. ciężko znaleźc praktykę to nie to samo ale no to wiem. Przeglądając tak pobierznie oferty pracy z zakresu turystyki to nie spotkalam się z jaką lawiną. Na pewno jest to gałąź gospodarki która się systematycznie rozwija także chyba nie powinno byc problemu ze znalezieniem pracy.
To są specyficzne studia gdzie objęty jest szerki zakres materiału więc można powiedziec, że to studia o niczym ale można również powiedziec, że to studia ciekawe i kształtujące. Jasne, że turystyka obejmuję ogromne obszary wiedzy od historii arch. i sztuki przez ekonomie po fizjologie człowieka czy ekologie. Ja jak na razie nie nauczyłam się niczego praktycznego.
|
|
|