2010-08-08, 16:50
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Matura 2010, 2011 !
Ja również polecam jak najbardziej testy maturalne z poprzednich lat. Jestem maturzystką z 2010 roku. Zdawałam rozszerzony polski, rozszerzony rosyjski. I to tyle z przedmiotów nadobowiązkowych. Żałuję że nie zdawałam wosu, miałabym więcej możliwości wyboru.
Do matury nie przygotowywałam się wcale. Fakultetów nie mieliśmy w szkole, więc nie było takiego 'przymusowego' uczenia się. Jednak parę dni przed maturą z matematyki przejrzałam arkusze z operonu. I na maturze pojawił się ten sam schemat, niemal identyczne zadania, zmienione były tylko dane.
Chwalę twoją determinację, bo gdybym mogła cofnąć czas to bym się na pewno przygotowywała do matury. Jednak mimo to moje wyniki były bardzo zadowalające Wszystkie testy zdałam na ponad 70% 
Rada ode mnie: zastanów się porządnie nad tym na co chcesz iść po szkole, bo wg mnie branie na maturze 'x' przedmiotów i zdanie ich przeciętnie nic nie daje jeśli chce się dostać na naprawdę dobrą uczelnię.
---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------
PS. A co do rozszerzonego polskiego to przed wejściem na salę dowiedziałam się, że zniesiono czytanie ze zrozumieniem, i że jest sama praca pisemna. Tematy były takie sobie. Po maturze wyszłam załamana, bo pisałam na 2 temat o Lalce i Sklepach Cynamonowych, a z tego co pisano w internecie, moja praca nie pasowała do klucza. Ale 'lejąc wodę' uzyskałam aż 78% )
Warto więc zainwestować w dobre repetytorium. Niekoniecznie z Operonu bo akurat jeśli chodzi o polski to jest ono słabe, i nie podejmuje się szczegółowego streszczenia lektur. Natomiast z Wos'u Operon jak najbardziej polecam
|
|
|