|
Re: Re.: Co myslicie...
Beatka napisał(a):
> Do momentu, gdy ktos swoja osoba nie krzywdzi innych ludzi jest o.k. i nie mamy prawa innych oceniac, komentowac, oskarzac i wyrokowac, ze "to jest ladne", "to jest okropne", "to wypada", "tego nie wolno", "to w ogole jest do niczego" itd.
Alez nie przesadzajmy, po to zostalo stworzone takie forum, zeby moc wypowiedziec swoje zdanie na taki temat. Dziewczyna zadala pytania, co sadzimy o innych, bardziej puszystych biegajacych po plazy. Miala takie prawo, z czystej ciekaowsci, czy jak to napisala jedna z wizazanek, moze sama ma problem z tusza i chce zrobic wywiad srodowiskowy. I kazda z nas mogla napisac co jej sie podobalo, jedna mogla napisac, ze jest ok, a druga, ze nie wypada, ze jej sie to nie podoba. Takie jej prawo. Moze to jej sie nie podobac, to nie jest zabronione.
Tak samo jak sarence nie podobaja sie dziewczyny z 'wylewajacymi' sie brzuchami ze spodni, tak samo mi sie nie podoba polaczenie np brazu i granatu - nie jestem w stanie na to polaczenie patrzec i dla mnie to jest okropne. Czy nie moge tak myslec i mowic o tym..?
Nie zmienie tego, ze ta osoba tak chodzi ubrana, to jej sprawa, ale moge miec na ten temat wlasne zdanie, ktorego wypowiadania nikt mi nie moze zabronic. Nie podejde i nie powiem, ze ktos wyglada fatalnie w granatowych spodniach i brazowym swetrze, ale co sobie pomysle to moje i nikomu nic do tego.
I mamy prawo komentowac, dyskutowac, bo w ten sposob poznajemy ludzi i ich zdanie na dany temat. Jezeli ktos rzuca taki temat, to my sie na ten temat wypowiadamy, na tym polega dyskusja. Nikt nikogo tu nie obraza ani nie oskarza. Wypowiedzi sa najczesciej ogolne, nieskierowane do nikogo kontretnego.
Btw. ostatnio zauwazylam dwa trendy na wizazu, jeden - czyli zbyt emocjonalne podchodzenie do wszystkiego, oskarzanie sie nawzajem, bo ktos ma inne zdanie i drugi - tak jak sarenka gdzies wspomniala straszna powsciagliwosci, wlasnie spowodowana tym pierwszym. Troche rozsadku dziewczyny, po to stworzono w internecie tego typu fora, zeby moc dyskutowac i poznawac zdania innych osob, ale tez nie po to, zeby obrazac innych, czy obrazac sie nawzajem na siebie.
Poza tym jak spotykacie sie w babskich gronach to tez czesto slychac rozmowy 'a widzialas jak ta XYZ przytyla/schudla', 'jaka ona ma okropna sukienke'itp itd. Mysle, ze forum plotkowe ma taki sam charakter..
Cheetah
|