2006-06-23, 11:21
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wasze doświadczenie z beta-karotenem - proszę o opinie
Na pytanie Nestki odpowiem na forum, bo sama szukam kontaktu z osobami, które mają podobny problem. Pokrzywka po ekspozycji na słońce zaczęła się pojawiać na moich dłoniach już w okresie dojrzewania (czasy zamierzchłe ). Jednak nie pokazywała się co roku. Po urodzeniu dziecka wysyp na skórze stał się gwarancją wakacyjnych wrażeń. Wyprysk ma postać drobnych pęcherzyków wypełnionych cieczą (jeśli niczym nie osłonię skóry). W łagodniejszej postaci objawia się silnym zaognieniem i taką ponaskórkową kaszką (nie jest to termin medyczny, opisuję, jak umiem ). Oczywiście taka wątpliwa ozdoba uniemożliwia funkcjonowanie, bo piecze, swędzi, bez leczenia maściami utrzymuje się całe wakacje. Radziłam się różnych lekarzy, diagnozy też były różne. w ubiegłym roku jednak lekarz dermatolog zalecił mi skuteczną kurację. Oto wskazania:
1. Od wiosny łykać beta-karoten, by skóra stała się mniej wrażliwa na słońce.
2. Smarować ciało przed ekspozycją na słońce kremami z wysokimi filtrami (najlepiej 60). Pokrzywka może się pojawić nie tylko w miejscu wystawionym na bezpośrednie promienie słoneczne. Można iść na spacer odzianym w długie spodnie, bluzkę z długim rękawem, a pokrzywka pojawi się np. na całkowicie zasłoniętym brzuchu. W kremie musi być filtr UVA. Te promienie odpowiadają za fotodermatozę.
3. Zażywanie tabletek typu Allertec, Zyrtec.
4. Smarowanie maściami (jeśli pojawi się reakcja na skórze).
5. Picie wapna.
Przepraszam, za długi wywód. Dość, że dzięki przestrzeganiu tych zaleceń ubiegłe lata miałam spokojne! Pytajcie o więcej! Chętnie odpowiem!
|
|
|