Raczkowanie
|
Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych
Cytat:
Napisane przez kropcia007
Tigi Catwalk Curlesque Defining Shampoo
aqua, cocamidopropyl betaine, disodium laureth sulfosuccinate, glycerin, cocamide mea, sodium lauroyl sarcosinate, peg-120, methyl glucose dioleate, parfum, cucumber friut water, dimethicone copolymer, phenoxyethanol, disodium cocoamhodiacetate, acrylates, glycol distearate, amodimethicone, panthenol, laureth-4, polyquaternium-55, c11-15 pareth+7, polyquaterniu-67, laureth-9, butylphenyl, methylpropional, polyquaternium-7, quaternium-95, hexyl cinnamal, linalool, trideceth-12, c12-13 pareth-23 c12-12 pareth-3, limonete citric acid, propanediol, benzophenone-4, hydroxycitronellal, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, citronellol, tetrasodium edta, methylchloroisothiazolino ne, sunflower seed oil, propylene glycol, methylisoisothiazolinone, fucus vesiculosus extract, laminaria digitata extract, crithmum maritimum extract, ci42090, ci 42053
|
Szampon na pierwszy rzut oka wygląda na delikatny. Surfaktanty w nim zawarte podzielić można na dwie grupy
# surfaktanty główne, których głównym zadaniem jest delikatne oczyszczanie włosów. Są to surfaktanty łagodne, delikatne nie powinny podrażniać skóry. cocamide MEA odpowiada za polepszanie właściwości pianotwórczych szamponu
# surfaktanty pomocnicze (tzw. kosurfaktanty), które w tym szamponie, ze względu na użyte trudne do zagęszczania solą sulfobursztyniany i sarkozyniany, będą odpowiadać głównie za zagęszczanie szapmonu. Występują głównie po fenoksyetanolu, więc ich udział jest niewielki. są to związki z grupy niejonowych związków powierzchniowo czynnych o niskim potencjale drażniącym, lecz ich dodatek może silnie podnieść zdolność myjącą tego szamponu.
Poza nimi mamy dość wysoko w składzie humektanty, które będą nawilżały włosy (PEG-120 odpowiada także za zagęszcznie, o pantenolu nie wpominam bo jest za daleko w skłądzie). do szamponu dołożono emolienty, w tym dwa silikony (dimethicone copolyol i amodimethicone). W składzie występują także antystatyki, lecz w tym przypadu użyto je głównie w celach zagęszczających i nie liczyłabym na ich zbyt silne działanie antystatyczne. Występuje także filtr UV
, który użyty jest tu pewnie do ochrony barwników przed światłem (!!Benzofenon może podrażniać skórę!!)
Niezgodny z CG
---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------
Cytat:
Napisane przez maxi82
Dziękuję
Mam jeszcze pytanie odnośnie Quaternium. W wizażowym słowniczku znalazłam taką definicję "zapobiega elektryzowaniu się włosów i odżywia". Jest to konserwant, o ile się nie mylę. Chciałbym się dowiedzieć, jakie dokładnie ma działanie na włosy. Bo pojęcia konserwant i odżywianie jakoś mi się wykluczają. Ale może się mylę, jestem jeszcze laikiem w tych kwestiach  Czy można go używać do mycia i OMO, dlatego, że podobnie jak niektóre silikony daje się go spłukać wodą? Próbowałam szukać odpowiedzi w necie, ale mam jeszcze większy mętlik.
|
Quaternium to związek kationowy, który wiąże się z włosem i niweluje jego ładunek, co prowadzi do braku elektryzowania włosów i ułatwia rozczesywanie. Związki kationowe wygładzają powierzchnię włosa, i natłuszczają je (swój hydrofobowy ogonek wystawiają po osadzeniu się na włosie na zewnątrz, przez co włosy sprawiaja wrażenie natłuszczonych). jeśli chodzi o odżywianie to Quaternia ( i inne związki kationowe) nie mają takich właściwości. Związki kationowe można stosować jako konserwanty, lecz ich działanie bakteriobójcze w niskich stężeniach jest niewielkie. w kosmetykach nie wrzucają ich na ogół więcej niż 5%, ponieważ mogą podrażniać skórę, a niektóre źródła podają także, że użyte w wysokich stężeniach działają toksycznie.
jeśli chodzi o ich spłukiwanie samą wodą to nie jestem do końca pewna czy sama woda sobie poradzi. one łączą się z włosem wiązaniem jonowym (dość silnym), ponadto hydrofobizując powierzchnię włosa (poprzez wystawianie ogonków na zewnątrz) utrudniają zwilżanie włosa wodą.
Edytowane przez kosmetolog1
Czas edycji: 2010-08-19 o 19:48
|