Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-08-19, 19:59   #877
kosmetolog1
Raczkowanie

Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Tigi Catwalk Curlesque Defining Shampoo
aqua, cocamidopropyl betaine, disodium laureth sulfosuccinate, glycerin, cocamide mea, sodium lauroyl sarcosinate, peg-120, methyl glucose dioleate, parfum, cucumber friut water, dimethicone copolymer, phenoxyethanol, disodium cocoamhodiacetate, acrylates, glycol distearate, amodimethicone, panthenol, laureth-4, polyquaternium-55, c11-15 pareth+7, polyquaterniu-67, laureth-9, butylphenyl, methylpropional, polyquaternium-7, quaternium-95, hexyl cinnamal, linalool, trideceth-12, c12-13 pareth-23 c12-12 pareth-3, limonete citric acid, propanediol, benzophenone-4, hydroxycitronellal, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, citronellol, tetrasodium edta, methylchloroisothiazolino ne, sunflower seed oil, propylene glycol, methylisoisothiazolinone, fucus vesiculosus extract, laminaria digitata extract, crithmum maritimum extract, ci42090, ci 42053
Szampon na pierwszy rzut oka wygląda na delikatny. Surfaktanty w nim zawarte podzielić można na dwie grupy
# surfaktanty główne, których głównym zadaniem jest delikatne oczyszczanie włosów. Są to surfaktanty łagodne, delikatne nie powinny podrażniać skóry. cocamide MEA odpowiada za polepszanie właściwości pianotwórczych szamponu
# surfaktanty pomocnicze (tzw. kosurfaktanty), które w tym szamponie, ze względu na użyte trudne do zagęszczania solą sulfobursztyniany i sarkozyniany, będą odpowiadać głównie za zagęszczanie szapmonu. Występują głównie po fenoksyetanolu, więc ich udział jest niewielki. są to związki z grupy niejonowych związków powierzchniowo czynnych o niskim potencjale drażniącym, lecz ich dodatek może silnie podnieść zdolność myjącą tego szamponu.
Poza nimi mamy dość wysoko w składzie humektanty, które będą nawilżały włosy (PEG-120 odpowiada także za zagęszcznie, o pantenolu nie wpominam bo jest za daleko w skłądzie). do szamponu dołożono emolienty, w tym dwa silikony (dimethicone copolyol i amodimethicone). W składzie występują także antystatyki, lecz w tym przypadu użyto je głównie w celach zagęszczających i nie liczyłabym na ich zbyt silne działanie antystatyczne. Występuje także filtr UV
, który użyty jest tu pewnie do ochrony barwników przed światłem (!!Benzofenon może podrażniać skórę!!)
Niezgodny z CG

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Cytat:
Napisane przez maxi82 Pokaż wiadomość
Dziękuję
Mam jeszcze pytanie odnośnie Quaternium. W wizażowym słowniczku znalazłam taką definicję "zapobiega elektryzowaniu się włosów i odżywia". Jest to konserwant, o ile się nie mylę. Chciałbym się dowiedzieć, jakie dokładnie ma działanie na włosy. Bo pojęcia konserwant i odżywianie jakoś mi się wykluczają. Ale może się mylę, jestem jeszcze laikiem w tych kwestiach Czy można go używać do mycia i OMO, dlatego, że podobnie jak niektóre silikony daje się go spłukać wodą? Próbowałam szukać odpowiedzi w necie, ale mam jeszcze większy mętlik.
Quaternium to związek kationowy, który wiąże się z włosem i niweluje jego ładunek, co prowadzi do braku elektryzowania włosów i ułatwia rozczesywanie. Związki kationowe wygładzają powierzchnię włosa, i natłuszczają je (swój hydrofobowy ogonek wystawiają po osadzeniu się na włosie na zewnątrz, przez co włosy sprawiaja wrażenie natłuszczonych). jeśli chodzi o odżywianie to Quaternia ( i inne związki kationowe) nie mają takich właściwości. Związki kationowe można stosować jako konserwanty, lecz ich działanie bakteriobójcze w niskich stężeniach jest niewielkie. w kosmetykach nie wrzucają ich na ogół więcej niż 5%, ponieważ mogą podrażniać skórę, a niektóre źródła podają także, że użyte w wysokich stężeniach działają toksycznie.
jeśli chodzi o ich spłukiwanie samą wodą to nie jestem do końca pewna czy sama woda sobie poradzi. one łączą się z włosem wiązaniem jonowym (dość silnym), ponadto hydrofobizując powierzchnię włosa (poprzez wystawianie ogonków na zewnątrz) utrudniają zwilżanie włosa wodą.

Edytowane przez kosmetolog1
Czas edycji: 2010-08-19 o 19:48
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując