2010-08-23, 12:56
|
#552
|
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 4 430
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Cytat:
Napisane przez signa
To jeszcze dodam swoj przepis na moskole (takie goralskie placuszki z gotowanych ziemniakow)  i rowniez salatke z kalafiora
Moskole:
- 2 kg ziemniakow
- ok 05,kg maki
- 3 jajka
- sol
- galka muszkatalowa
Ziemniaki gotuje az beda takie troche rozgotowane. Odcedzam i jeszcze gdy sa cieple przepuszczam przez praske do ziemniakow albo miele w maszynce. (Przez praske lepiej przepuscic dwa razy wtedy beda bardziej gladkie). Czekam chwilke az nie beda takie strasznie gorace (doslownie z 10-15min) dodaje jajka, sol, galke musztalowa i troche maki, ok polowy i mieszam. Potem przerzucam ciasto na stolnice i zagniatam dodajac stopniowo reszte maki. Tak naprawde to ile dokladnie dodacie zalezy tez od kleistosci ziemniakow. Jak sie bardzo kleja trzeba dodac troszke wiecej. W kazdy razie ciasto nie ma byc takie jak np kruche ciasto tylko ma byc lepiace. Jak juz ciasto jest wyrobione podsypuje kawalek stolnicy maka i klade na nie ciasto. Kroje nozem kawaleczki ciasta, obsypuje maka i formuje i w male placuszki (okragle, owalne jak mi wyjda) no i smaze na patelni na rumiany kolor
Podaje z maslem czosnkowym i brundza lub saltka grecka, ale same z maslem czosnkowym tez sa super.
|
Zrobiłam i moskole wyszły przepyszne Teraz to będzie moja popisowa zakąska na imprezach POLECAM!
|
|
|