Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nie mam z kim pogadać...
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-08-23, 11:57   #6
jodame
Zadomowienie

Dot.: Nie mam z kim pogadać...

W ciągu roku szkolnego czas na relaks i odpoczynek jest równie ważny jak nauka -jeśli jesteś zmęczona, znudzona Twoja efektywność drastycznie maleje.
Powinnaś zrobić sobie plan nauki. Podzielić cały materiał na części-np. na , wyznaczyć datę końcową całości np. koniec lutego oraz poszczególnych części. Nigdy nie będziesz umiała 100% materiału, dlatego ważne jest, żeby mieć takie ramy czasowe "na naukę tej partii materiału mam tyle i tyle, potem uczę się następnego rozdziału". Od lutego rób testy, powtarzaj to co wiesz i zapamiętuj dodatkowe, drobne elementy.
Koniecznie wyznacz sobie CODZIENNIE czas na relaks -np. ulubiony serial wieczorem, spacer, książka. W niedzielę odpuść sobie naukę. A jeśli naprawdę będzie Ci brakowało czasu, to nie siedź nad książkami całego dnia.
Z TŻ nie możesz spotykać się częściej? Np. 2 razy w tyg.?

Nie wiem, jaka jest sytuacja finansowa Twojej rodziny -jeśli pójdziesz na dzienne gdzieś dalej, to rodzice Cię utrzymają? Jeśli nie, to rozejrzyj się za pracą w mieście, w którym chciałabyś studiować. Przejrzyj akademiki (należy się studentom zaocznym?), ceny mieszkań, pokoju. Zaplanuj to sobie. Przedstaw plan rodzicom.