Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Finansowe podsumowanie wakacji
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2004-08-31, 22:27   #3
koko
Zakorzenienie

GG do koko
Re: Finansowe podsumowanie wakacji

Droga Elu. Ja chętnie się wypowiem.Byłam w tym roku we Włoszech, na własną rękę.Byłam przekonana, że w ten sposób będzie taniej, a już na pewno ciekawiej.Rzeczywiście, ciekawiej było i już nie wyobrażam sobie innego sposobu podróżowania, ale niestety finansowo kiepsko się na tym wychodzi.Wydałam w sumie dwa razy tyle, ile planowałam. Byłam 16 dni i kosztowało mnie to 4 tysiące zł! Leciałam samolotem, ale tanimi liniami- ok. 300 zł w jedną stronę.Nie pozwalałam sobie na żadne szaleństwa, ani razu nie byłam na piwie wieczorem w knajpie < ! >, żyłam oszczędnie, a tu takie pieniądze.Prawdopodobnie z biurem podróży byłoby taniej, ale i tak w życiu nie pojechałabym z biurem podróży, bo podróżowanie "na dziko" to jest wspaniała sprawa! Szkoda tylko, że Włochy są tak drogie. Małe piwo w knajpie kosztowało 3 euro!Najtańszy nocleg w hostelu 20 euro.Najmniejsze lody 1,50 euro.Najtańsza pizza 4- 5 euro.
Zakochałam się w tym kraju, byłam już drugi raz i chce pojechać jeszcze 100 razy, a nawet się tam wyprowadzić.Poprzednio moja wycieczka była zorganizowana przez biuro podróży , mam więc świetne porównanie.Tym razem czułam się, jak bym była w zupełnie innym miejscu.Poprzednim razem niczego nie dowiedziałam się o tym kraju, zostałam przewieziona autokarem przez najważniejsze zabytki i do widzenia. Moim zdaniem taka metoda poznawania świata to zwykłe bezmyślne gapiostwo i tak naprawdę świata dzięki niej nie poznamy.
Pozdrawiam i zachęcam do zorganizowania w przyszłym roku wyprawy na własną rękę.
koko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując