Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-08-25, 10:54   #565
Gucia0987
Zakorzenienie
 
Avatar Gucia0987
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 11 901
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)

Cytat:
Napisane przez signa Pokaż wiadomość
Makaron ze szpinakowo-serowym sosem
Na pewno wypróbuję, bo brzmi pysznie!


A ja mam dla Was canelloni ze szpinakiem:

10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
1 ząbek czosnku (ja robię bez)
1 mrożony szpinak (ze świeżego nie robiłam)
2 jaja
10dkg twarogu
2-3 łyżki śmietanki (30%)
10 dkg sera żółtego.
sos beszamelowy

boczek drobno pokrojony i cebulkę przesmażamy, po zrumienieniu dodajemy szpinak. Czekamy aż woda odparuje.

W osobnej miseczce rozdrabniamy twaróg z jajami i dodajemy śmietankę.
Wszystko wlewamy do szpinaku, i chwilę gotujemy mieszając, aż wszystko ładnie się połączy i farsz stężeje. Przyprawiamy do smaku.

Nadziewamy makaron canelloni farszem. (nie trzeba wcześniej gotować makaronu)

W naczyniu żaroodpornym dno smarujemy masłem, nalewamy troszkę sosu beszamelowego i układamy nasz makaron. Na koniec zalewamy wszystko resztą beszamelu i sypiemy serem.

Piekarnik 200 stopni i zapiekamy 40min.

Palce lizać!

p.s.
ważne, żeby sosu było troszkę więcej. Makaron musi się nam ugotować w tym sosie, więc wszystko powinno być nim ładnie oblane.



No i jeszcze sałatka z fetą i arbuzem

ćwiartka arbuza
cebula (najlepiej cukrowa), ale idealnie sprawdza się również czerwona
opakowanie fety.

arbuza wydrążamy łyżeczką w małe kulki. Wrzucamy na dno naczynia, w którym podamy sałatkę. cebulkę parzymy i wiurki układamy na arbuzie. Na górę kładziemy rozdrobnioną fetę.

Bardzo specyficzne połączenie smaków, ale jest rewelacyjna. Ważne, żeby arbuz był soczysty i słodki.

Smacznego!
__________________

"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"

Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując