Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Cytat:
Napisane przez signa
Makaron ze szpinakowo-serowym sosem
|
Na pewno wypróbuję, bo brzmi pysznie!
A ja mam dla Was canelloni ze szpinakiem:
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
1 ząbek czosnku (ja robię bez)
1 mrożony szpinak (ze świeżego nie robiłam)
2 jaja
10dkg twarogu
2-3 łyżki śmietanki (30%)
10 dkg sera żółtego.
sos beszamelowy
boczek drobno pokrojony i cebulkę przesmażamy, po zrumienieniu dodajemy szpinak. Czekamy aż woda odparuje.
W osobnej miseczce rozdrabniamy twaróg z jajami i dodajemy śmietankę.
Wszystko wlewamy do szpinaku, i chwilę gotujemy mieszając, aż wszystko ładnie się połączy i farsz stężeje. Przyprawiamy do smaku.
Nadziewamy makaron canelloni farszem. (nie trzeba wcześniej gotować makaronu)
W naczyniu żaroodpornym dno smarujemy masłem, nalewamy troszkę sosu beszamelowego i układamy nasz makaron. Na koniec zalewamy wszystko resztą beszamelu i sypiemy serem.
Piekarnik 200 stopni i zapiekamy 40min.
Palce lizać!
p.s.
ważne, żeby sosu było troszkę więcej. Makaron musi się nam ugotować w tym sosie, więc wszystko powinno być nim ładnie oblane.
No i jeszcze sałatka z fetą i arbuzem
ćwiartka arbuza
cebula (najlepiej cukrowa), ale idealnie sprawdza się również czerwona
opakowanie fety.
arbuza wydrążamy łyżeczką w małe kulki. Wrzucamy na dno naczynia, w którym podamy sałatkę. cebulkę parzymy i wiurki układamy na arbuzie. Na górę kładziemy rozdrobnioną fetę.
Bardzo specyficzne połączenie smaków, ale jest rewelacyjna. Ważne, żeby arbuz był soczysty i słodki.
Smacznego!
__________________
"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"
|