2006-06-25, 18:33
|
|
Przyczajenie
|
biochemia wystarczy?
Witam ostatnio mam troche wiecej czasu ( juz po sesji uffff!) i postanowilam troche barziej zadbac o swoja skore. Trafilam na wasze forum i jestem pod wrazeniem ogromu wiedzy tu zawartej. Zmobilizowalyscie mnie jeszcze bardziej aby zadbac w koncu o swoja buzie. Wiem juz o koniecznosci stosowania filtrow, choc wizja tlustej mazi na twarzy mnie przeraza mimo, ze nawet lubie tluste kremy. Niestety, od kiedy moja buzia zamienila sie w pole uprawy zaskurnikow, boje sie cokolwiek wklepac w twarz. pzremywam ja w nieskonczonosc tonikiem, ale kremow sie boje, bo wszystko mnie zapycha a zachwalany na wizazu krem Iwostinu mnie dobil. Czytam watki, staram sie analizowac sklady kremow, aby znalezc mojego "zapychacza", ale nie jest to zadanie latwe. No ale moze do rzeczy
Zastanawiam sie, czy odpowiedni dobor kosmetykow wystarczy. czy nie powinnam jednak udac sie na mechaniczne oczyszczenie twarzy ( czego sie panicznie boje, ze wzgledu na mozliwosc rozniesienia czegos na twarzy- moja mama tak miala)? jak myslicie? od czego zaczac biochemiczna przygode? Bo boje sie, ze jezeli kupie sobie filtrowego tlusciocha, to moje zaskane pory juz nigdy sie nie oczyszcza. Boje sie, ze tylko pogorsze sytuacje Mama mi radzi opalic buzie, co chwilowo pomaga kazdemu, ale, bedac swiadomą istniejacych zagrozen ( przebarwienia i fotostarzenie) szukam innej metody.
jestem szczegolnie podlamana, bo zawwze mialam ladna cere, zadnego tradziku w wieku dorastania, a teraz mam brzydkie czarne wagry, ktore sprawiaja, ze musze sie mocno maskowac jednak mam wrazenie, ze sposoby podane na forum (np. maseczka aspirynowa, glinkowa) w ogole mi nie pomagaja. Moze rzeczywiscie powinnam najpierw mechanicznie oczyscic pory?
Czy samo uzywanie filtrow naprawde daje takie spektakularne efekty, czy to raczej zasluga kwasow ( ktorych przeciez w te sloneczne dni ruszac nie powinnam)? bardzo prosze bardziej cierpliwe wizazanki o podpowiedzi i z gory przepraszam na naiwne pytania Pozdrawiam
ps. Przeczytalam podwieszone watki, wiec odsylanie do watku o szkodliwosci UV nie bedzie konieczne
|
|
|