Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - CZĘŚĆ II
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-27, 13:56   #770
aaby
Zakorzenienie

Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - CZĘŚĆ II

Wy zasługujecie na miano SPD, a nie ja! Ja to się do mopa nadaję, a nie do garów

Cytat:
Napisane przez autosuggestion Pokaż wiadomość
polecam te 2 makarony co o nich już dzisiaj pisałam, naleśniki czekoladowe z jakimiś owocami, samorobione tortille, zupa marchewkowo-imbirowa, bliny, nadziewanie kurczaka, w piekarniku można grillować schab, piersi, ryby, z pyzami można sporo rzeczy podać, mięso duszone, np udo z indyka, na parze można dużo zrobić, a smakuje inaczej niż gotowane i smażone.

ja nie mam parowaru, ale robie to tak:

garnek wypełniam do połowy wodą, na to durszlak, do durszlaka to co chcę ugotować i na to pokrywkę. i jest samowar
Hmmm... Grillowane mięsko z chęcią bym czasem zjadła. Zarówno ja, jak i TŻ. A to trzeba jakoś odpowiednio przyprawić? Kładę bezpośrednio na kratkę czy na folię alu? Kurde, nigdy takie pyszności nawet mi do głowy nie wpadły! - choć moim marzeniem jest patelnia taka grillowa
Samowar też chyba "zrobię" samodzielnie Nawet kiedyś chciałam kupić taką nakładkę na garnek, paręnaście zł na all, ale jakoś w końcu nigdy nie kupiłam...

Cytat:
Napisane przez alazkrainy Pokaż wiadomość
A może jakaś zupa raz na jakiś czas? np ziemniaczana, pomidorowa, rosół, barszcz czerowny

krokiety, można zrobić więcej i zamrozić
placuszki z jabłkami
ryż z jabłkami
łazanki

kurcze jak na złość nic mi więcej do głowy nie przychodzi

golden eye dobrze że coś tam lepiej
Hmmm, ostatnio (z uwagi na chorobę TŻa) zrobiłam po raz pierwszy w życiu rosół - co prawda z paczki, ale był Następnym razem na pewno zrobię sama, tylko problem w tym, że dla TŻa zupa to nie obiad - bo zupą się nie naje
A jak robisz krokiety? W naleśnikach panierowane czy jakieś inne?

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość
abby a kup kuraka takiego z 2 kgzapłacisz kolo 12 poporcjuj i tak

korpus ze skrzydlami i szyjką--rosoł z rosołu pomidorowa lub krupnik
piersi kurczka ciachasz każdą w poprzek na 2 części rozbijasz masz 4 kotlety na 2 obiady
udka nacierasz przyprawami masz obiad

w sumie masz 5 obiadów
z piersi kurczaka np możesz zrobić kebaba (mięso w kosteczke przyprawa kebab-gyros olej na patelnie z 10 minut i gotowe) do tego nałebek torebka ryżu(ja kupuje najtańszy chyba 1,20 za 4 torebki) i surówka do tego(np coleslaw z biedro za 2,50)
Żeby poporcjować kuraka, to trzeba jeszcze znać jego budowę Ja bym pewnie pół piersi do udek zaliczyła, a kuper z szyją połączyła
Jak kroisz kuraka, to to jakoś widać, co jest co mniej więcej i gdzie ciąć, czy na oko?

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

Cudowna strona dla takich jak ja!
http://polskikurczak.pl/przygotowywa...wanie-kurczaka

Odtąd MY - już nigdy JA.
W duecie siła.

aaby jest offline Zgłoś do moderatora