2010-08-27, 13:56
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - CZĘŚĆ II
Wy zasługujecie na miano SPD, a nie ja! Ja to się do mopa nadaję, a nie do garów 
Cytat:
Napisane przez autosuggestion
polecam te 2 makarony co o nich już dzisiaj pisałam, naleśniki czekoladowe z jakimiś owocami, samorobione tortille, zupa marchewkowo-imbirowa, bliny, nadziewanie kurczaka, w piekarniku można grillować schab, piersi, ryby, z pyzami można sporo rzeczy podać, mięso duszone, np udo z indyka, na parze można dużo zrobić, a smakuje inaczej niż gotowane i smażone.
ja nie mam parowaru, ale robie to tak:
garnek wypełniam do połowy wodą, na to durszlak, do durszlaka to co chcę ugotować i na to pokrywkę. i jest samowar 
|
Hmmm... Grillowane mięsko z chęcią bym czasem zjadła. Zarówno ja, jak i TŻ. A to trzeba jakoś odpowiednio przyprawić? Kładę bezpośrednio na kratkę czy na folię alu? Kurde, nigdy takie pyszności nawet mi do głowy nie wpadły! - choć moim marzeniem jest patelnia taka grillowa 
Samowar też chyba "zrobię" samodzielnie Nawet kiedyś chciałam kupić taką nakładkę na garnek, paręnaście zł na all, ale jakoś w końcu nigdy nie kupiłam...
Cytat:
Napisane przez alazkrainy
A może jakaś zupa raz na jakiś czas? np ziemniaczana, pomidorowa, rosół, barszcz czerowny
krokiety, można zrobić więcej i zamrozić
placuszki z jabłkami
ryż z jabłkami
łazanki
kurcze jak na złość nic mi więcej do głowy nie przychodzi
golden eye dobrze że coś tam lepiej 
|
Hmmm, ostatnio (z uwagi na chorobę TŻa) zrobiłam po raz pierwszy w życiu rosół - co prawda z paczki, ale był Następnym razem na pewno zrobię sama, tylko problem w tym, że dla TŻa zupa to nie obiad - bo zupą się nie naje 
A jak robisz krokiety? W naleśnikach panierowane czy jakieś inne?
Cytat:
Napisane przez dudipopka
abby a kup kuraka takiego z 2 kg  zapłacisz kolo 12 poporcjuj i tak
korpus ze skrzydlami i szyjką--rosoł z rosołu pomidorowa lub krupnik
piersi kurczka ciachasz każdą w poprzek na 2 części rozbijasz masz 4 kotlety na 2 obiady
udka nacierasz przyprawami masz obiad
w sumie masz 5 obiadów 
z piersi kurczaka np możesz zrobić kebaba (mięso w kosteczke przyprawa kebab-gyros olej na patelnie z 10 minut i gotowe) do tego nałebek  torebka ryżu(ja kupuje najtańszy chyba 1,20 za 4 torebki) i surówka do tego(np coleslaw z biedro za 2,50) 
|
Żeby poporcjować kuraka, to trzeba jeszcze znać jego budowę Ja bym pewnie pół piersi do udek zaliczyła, a kuper z szyją połączyła 
Jak kroisz kuraka, to to jakoś widać, co jest co mniej więcej i gdzie ciąć, czy na oko?
---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------
Cudowna strona dla takich jak ja!
http://polskikurczak.pl/przygotowywa...wanie-kurczaka
|
|