Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Języki...?
Wątek: Języki...?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-08-28, 12:29   #46
Anethka
Zakorzenienie

Dot.: Języki...?

Angielski na pewno jest dość łatwym językiem. Uczę się go od dziecka, więc nie miałam czasu się zastanawiać, czy brzmi przyjemnie, czy nie, tak samo, jak nigdy nie zastanawiałam się nad tym, jaki jest język polski.

Niemieckiego wprost nienawidzę. Nie wiem dlaczego. Jako małe dziecko bardzo chciałam się go nauczyć, a gdy w liceum byłam do tego zmuszona, znienawidziłam ten język. I nie, nie chodzi tutaj o nauczyciela, bo mój był bardzo dobry. Po prostu nie mogłam słuchać jego akcentu, sposobu mówienia...
Do Niemców czy Austriaków nic nie mam. To nie wina pani Helgi z Neuenhof Straße, że jej przodkowie byli tacy czy siacy.
Aczkolwiek taki stosunek do niemieckiego ma bardzo wiele osób. W tym roku przejeżdżając przez Austrię (wycieczka autokarowa) zdziwiłam się, gdy prawie każdy słuchając radia mruczał pod nosem "o nie", "o boże". Po kilkunastu minutach kilka osób zażądało jego wyłączenia.

Uwielbiam język hiszpański. Odkąd pamiętam oglądałam z ciocią telenowele i filmy hiszpańskojęzyczne, dzięki którym teraz bez większych problemów mogę zrozumieć to, o czym mówią ludzie. Czasami włączam sobie Youtube i oglądam jakieś tasiemce . Kiedyś próbowałam szlifować ten język i teraz (dzięki ostatniej wizycie w Hiszpanii i mojemu Hiszpanowi ) znowu to robię.
Swoją drogą mój nauczyciel niemieckiego (i zarazem wychowawca) miał nietęgą minę, kiedy oznajmiłam mu, że zamierzam zdawać roz. maturę z języka angielskiego i podst. z hiszpańskiego, którego nawet nie uczą w tej szkole. "Jak to tak? A niemieckiego nie chcesz? Na pewno? Ale dlaczego nie?" .

Portugalski. Nie mam z nim za dużo do czynienia, ale mam wrażenie, że brzmi, jak hiszpański pomieszany z francuskim, a przy tym jest tak twardy, jak niemiecki. Niezbyt przypadł mi do gustu.

KLIK
Anethka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując