2010-08-28, 16:10
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: mój pomysł na biznes- oświećcie mnie trochę:)
Cytat:
Napisane przez Annie1441
Witam. Nie planuję jeszcze zakładać firmy bo czeka mnie jeszcze dużo nauki, ale dzisiaj tak zaczęłam myśleć o przyszłości i szukać informacji ale naprawdę NIC z tego nie rozumiem i jakby mi ktoś miły wyjaśnił co nie co to byłabym bardzo wdzięczna.
Wiec od początku: pomysł na biznes mam. I co dalej?
Chcę być jedynym właścicielem tej firmy, zatrudniać na początku max 3 osoby (potem w ramach mam nadzieję rozwoju oczywiście więcej), potrzebuję dość dużego lokalu ok 250m2 minimum. Biznes ma związek powiedzmy że ze zdrowiem więc pewnie muszę mieć jakieś uprawnienia i pozwolenia specjalne. No i wiadomo że ubiegałabym się o dofinansowanie we wszystkich możliwych źródłach. Ile by trwało założenie takiej firmy? Ile kosztowało samo założenie? Chciałabym szefować i pracować na jednym ze stanowisk. Co trzeba opłacać co miesiąc czy tam co ile? I co trzeba zrobić w jakiej kolejności? Z gory dziękuję za pomoc 
|
Na pocztek trzeba otworzyc działalnosc gospodarczą( uzyskac NIP, regon, wyrobic pieczatki, ), w tej chwili wszelkie formalnosci trwają chyba jeden dzien, poprostu trzeba byc w kilku urzedach jednego dnia, potem jak juz jest decyzja o otwarciu to mozna zaczynac dzialac. Najlepiej wszystkie niezbędne pozwolenia dodatkowe (sanepid, ppoz. czy co tam) załatwic przed otwarciem bo wtedy juz z pozwoleniem w reku mozesz zaczynac dzialac a nie czekasz jeszcze na jakies papierki, tak samo z pracownikami-lepiej zatrudnic przed otwarciem. A potem to miesiecznie placisz pensje pracownikom, odprowadzasz skladki do ZUS i Urzedu Skarbowego, opłacasz wynajem lokalu, media i towary czy produkty potrzebne do działalnosci- zależnie od jej rodzaju..
pewnie nie zawarłam wszystkiego ale tak ogolnie najwazniejsze ujełam.
|
|
|