Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wszystko o farbowaniu henną - wątek zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-09-04, 13:48   #2259
Soline
Zadomowienie

Dot.: Wszystko o farbowaniu henną - wątek zbiorczy

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;21858637]Jeśli nie chcesz trwale farbować, to lepiej użyj szamponetki albo balsamu z ekstraktem z henny. Jeśli weźmiesz się za proszek, to efekt może być trudny do przewidzenia i ciężki do usunięcia. Na uzyskany kolor i jego trwałość wpływa bardzo wiele czynników. Jeśli użyjesz henny (czyli rośliny o nazwie lawsonia) to otrzymasz po prostu rudy albo czerwony kolor lub refleksy w takim kolorze jak masz ciemne włosy. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co dokładnie trzeba zrobić żeby na jasnych włosach zrobić henną rude refleksy, ale moim zdaniem można którymś z tych sposobów:
- rozrobić małą ilość papki z odżywką bez silikonów
- bardzo krótko trzymać.
- położyć papkę na kilka pasemek
- nie stosować do porad dotyczących przygotowania papki tzn. nie dodawać cytryny itp.
Do uzyskania wszelkich brązów trzeba już hennę pomieszać z indygo, ale obawiam sie, że tu łatwo przesadzić i zrobić za ciemny kolor. Na helfy.pl jest do zamówienia kolor 'jasny brąz', a na khadi.pl są zdjęcia jak wychodzą mniej więcej te kolory.
Jest jeszcze coś takiego jak cassia, która bardziej jest odżywką do włosów. Podobno po dłuższym stosowaniu daje jakieś złote refleksy. Kiedyś planowałam pomieszać to z henną, ale jakoś nie miałam okazji.[/QUOTE]
Lisbeth bardzo dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź teraz już wszystko wiem, co i jak póki co spróbuję delikatnej szamponetki, a na hennę może jeszcze się skuszę

Do pracy rodacy!

I shoot photos not people
Soline jest offline Zgłoś do moderatora