Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Co tak naprawdę oznacza alergia pokarmowa?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-09-04, 19:20   #13
roxi1980
Zakorzenienie

Dot.: Co tak naprawdę oznacza alergia pokarmowa?

mogą być od śliny oczywiście jeśli występują tam, gdzie jest ślina (czyli nie np. na plecach )

U nas skaza, od 5 miesiąca Norbert jest na Bebilonie pepti. Na cycku lekko reagował skórnie na moją dietę, a że karmiłam krótko, to po włączeniu NAN dość szybko zaczął wyglądać bardzo źle - wysypka po kilku dniach wyglądała jak plamy oparzeniowe na skórze - koszmar. Po drodze okazało się, że mały reaguje wysypkami na jabłka (dopiero po roku przestało go wysypywać), nawet jak w składzie obiadku słoiczkowego było jabłko to dostawał wysypki. Nie może jeść "naszej pomidorowej" ani z koncentratu, ani ze świeżych pomidorów - wysypka zwalczana przez 2 tygodnie: zyrtec + calcium - pomógł dopiero steryd, przed którym się opierałam...

a co do powodu, dlaczego przy reakcji alergicznej należy pokarm / czynnik alergizujący odstawić...Skopiuję wypowiedź naszej wątkowej koleżaki (mam nadzieję, że nie urwie mi głowy...), tą wersję potwierdza mój pediatra - alergia najpierw pojawia się wewnątrz ciała - to co na wierzchu, to tylko "zewnętrzny obraz wewnętrznych zmian"

Cytat:
Napisane przez Paula__22 Pokaż wiadomość
Mati we wtorek dostał zaległe szczepienie na odrę, świnkę i różyczkę. Boże jaka ja byłam głupia, że się zgodziłam a nie odwlekłam jeszcze . Mateusz był szczepiony w szpitalu dziecięcym w Krakowie jako dziecko z grupy wysokiego ryzyka (ma alergię na białko i żółtko jaja*) i tu dla mnie szok 20 minut po szczepieniu pani pielęgniarka "oglądła" małego stwierdziła, że nic się nie dzieje i kazała nam jechać do domu (z Krakowa mamy prawie 100 kilometrów). Na drugi dzień dostał takiego odczynu poszczepiennego, że ma otwarte rany na plecach, więc odrazu do naszej pani alergolog i cała tona leków bo okazało się, że oprócz tego co wysypało się na zewnątrz to Mati ma obsypany cały przełyk i gardło. jesteśmy do dzisiaj na lekach i tonie maści, ale rany już ładnie przyschły(...)
* mój dopisek

Edytowane przez roxi1980
Czas edycji: 2010-09-04 o 19:22
roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując