Temat na maturę: Portret artysty przeklętego w literaturze. Bibliografia, wskazówki
Witam! Zaczynamy wybierać w szkole tematy maturalne. Mnie od razu zainteresował ten: "Portret artysty przeklętego w literaturze. Omów zagadnienie, odwołując się do biografii i twórczości wybranego twórcy (np. Charles Baudelaire, Artur Rimbaud, Edward Stachura, Rafał Wojaczek lub in.) ". Nie chcę pracować nad tematem łatwym, ale nieciekawym. Wybrałam akurat ten temat, ponieważ wydaje mi się on interesujący. Mam jednak pewne obawy, nie wiem czy sobie poradzę, a nie chcę wyłożyć się na jakimś banale. I tu mam kilka pytań, proszę o pomoc!
1. Którego poetę wybrać?? Interesuje mnie najbardziej Artur Rimbaud, później Charles Baudelaire. Jednak są to dosyć znani twórcy, a ja myślałam o kimś równie ciekawym, chociaż nie koniecznie tak znanym. I tutaj mam dylemat, dlaczego byłabym wdzięczna za jakiekolwiek propozycje.
2. Co do bibliografii, byłabym wdzięczna za wypisanie ciekawych pozycji (literatura, może być film) dot. któregokolwiek z tzn. poetów wyklętych.
Która postać wydaje się Wam najciekawsza, jakie tytuły możecie mi polecić? Chodzi mi o to, żeby było to dla mnie samej ciekawe. Dziękuję z góry za jakiekolwiek wskazówki i uwagi!
|