2010-09-10, 07:03
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Kanałowe lecznie zębów - wątek zbiorczy
Cytat:
Napisane przez Onnaa88
nie mam tego zdjęcia,ponieważ był robiony w gabinecie,i obraz od razu stomatolog widziała na monitorze komputera,a ząb to górna 5,był w nim kilka lat temu zgorzel,i dlatego był leczony kanałowo,a na NFZ po raz drugi kanałówka ale bez mikroskopu,czy jest możliwość,że dentysta dobrze mi go zrobił?a bolą tylko zęby sąsiadujące,tak jak pani stomatolog mi to mówiła
|
czyli miałas robiona radiowizjografię
oczywiscie że dentystka mogła dobrze ci powtórnie przeleczyc tego zeba ,ale tylko wtedy jesli technicznie powtórne re-endo jest mozliwe poniewaz często się zdarza że niekiedy powtórne lecznie kanałowe nie jest do końca możliwe gdyz istnieja np jakieś techniczne problemy z kanałem których nie da sie przejsć
ale równie dobrze dentystce udało sie powtórnie udrożnić i wypełnić kanał prawidłowo
jednym słowem zdjęcie wszysko wyjaśni, tak jak napisałam teraz to jest tylko gdybanie na podstawie Twojego opisu
piszesz ze bola cię zęby obok -trzeba to sprawdzic diagnostycznie i tylko dentysta może stwierdzić co tak naprawde cie boli i od czego(czy od 5 ból promieniuje,a może od innego żeba ,a może to dziąśła Cie bolą,a może to od zęba dolnego ból promieniuje do górnych zębów)opcji jest bardzo wiele
apropos to że jakis dentysta ma mikrospok nie oznacza że od razu uda mu sie udrożnić kanał czyli wykonać re-endo,mikroskop co to jest jest to tylko duże powiekszenie ,tak naprawde licza sie w tym momencie zdolności operatora gdyż mikroskop nic nie da jesli dentysta nie bedzie wiedział jak prawidłowo zabrać się za to
przykład :jakies2 lata temu do mojej kolezanki zgłosiła sie kobitka na usuniecie dolnej 6 ponieważpowtórne leczenie re-endo nic nie dało uwaga pod mikroskopem
a moja kolezanka stwierdziła ze nie ma mikroskopu ale spróbuje jeszcze raz udrożnić kanały bez pomocy mikroskopu
efekt kobitka do tej pory ma 6 z pieknie udroznionymi kanałami trwało to z 3 wizyty ale sie opłacało(na marginesie dodam że tą pacjentą była moja mama,do tej pory ma piekna 6 bez żadnych zmian w kości
|
|