2010-09-12, 10:25
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wszystko o farbowaniu henną - wątek zbiorczy
Cytat:
Napisane przez Savanoja
Ja robiłam gotową mieszanką mającą dać kolor ciemny brąz SIPA NJD. Trzymałam ponad 4 godziny ale ciemny brąz mi nie wyszedł. Możliwe, że dodałam za gorącej wody (w przepisie było by dodać gorącą). A przed chwilą czytałam, że gorąca woda zabija barwnik lawsonii. 
No i teraz nie wiem jak rozmieszać następnym razem... Czy dodać tylko ciepłą np herbatę? Czy dodanie soku z cytryny nie zabija indygo (bo pewnie to mieszanka z indygo)... Chciałabym uzyskać ciemny brąz z kasztanowym, ciepłym odcieniem i niby takie coś powinno mi wyjść.
---------- Dopisano o 00:15 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:12 ----------
Acha i dodam jeszcze, że super kolorek mi wychodzi (dokładnie taki jak chcę) balsamem Venity kolor 115 czekolada. Położyłam na dwie godziny.
Aż żal, że to się zmywa tak szybko... 
|
Jeśli miał wyjść ciemny brąz, to na pewno w mieszance była przewaga indygo. Do indygo nie dodajemy kwasu. Do takiej mieszanki moim zdaniem najlepiej dodać po prostu samą wodę. Henna działa lepiej w środowisku kwasowym, a indygo w zasadowym. W tym mixie musiały być oba, więc nie ma za bardzo czym tego zaprawić. A wysoka temperatura nie 'zabija' barwników, może najwyżej zmieniać właściwości. Kiedyś zalewałam proszek wrzątkiem i też działał. Niedawno pisałam, że zrobiłam sobie kilka pasemek ciemnym brązem Khadi. Na początku słabo było go widać, ale teraz ściemniał i mocno trzyma. Dodałam do niego tylko wodę (gorącą) i nie przejmowałam się zaleceniami
I teraz naszła mnie taka refleksja, że po jakimś ciemnym kolorze balsamu Venity wychodził mi kolor taki jak na tych pasemkach. Może to nawet była czekolada, ale nie pamiętam już
|
|
|