Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wszystko o farbowaniu henną - wątek zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-09-12, 10:25   #2272
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Dot.: Wszystko o farbowaniu henną - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Savanoja Pokaż wiadomość
Ja robiłam gotową mieszanką mającą dać kolor ciemny brąz SIPA NJD. Trzymałam ponad 4 godziny ale ciemny brąz mi nie wyszedł. Możliwe, że dodałam za gorącej wody (w przepisie było by dodać gorącą). A przed chwilą czytałam, że gorąca woda zabija barwnik lawsonii.
No i teraz nie wiem jak rozmieszać następnym razem... Czy dodać tylko ciepłą np herbatę? Czy dodanie soku z cytryny nie zabija indygo (bo pewnie to mieszanka z indygo)... Chciałabym uzyskać ciemny brąz z kasztanowym, ciepłym odcieniem i niby takie coś powinno mi wyjść.

---------- Dopisano o 00:15 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:12 ----------

Acha i dodam jeszcze, że super kolorek mi wychodzi (dokładnie taki jak chcę) balsamem Venity kolor 115 czekolada. Położyłam na dwie godziny.
Aż żal, że to się zmywa tak szybko...
Jeśli miał wyjść ciemny brąz, to na pewno w mieszance była przewaga indygo. Do indygo nie dodajemy kwasu. Do takiej mieszanki moim zdaniem najlepiej dodać po prostu samą wodę. Henna działa lepiej w środowisku kwasowym, a indygo w zasadowym. W tym mixie musiały być oba, więc nie ma za bardzo czym tego zaprawić. A wysoka temperatura nie 'zabija' barwników, może najwyżej zmieniać właściwości. Kiedyś zalewałam proszek wrzątkiem i też działał. Niedawno pisałam, że zrobiłam sobie kilka pasemek ciemnym brązem Khadi. Na początku słabo było go widać, ale teraz ściemniał i mocno trzyma. Dodałam do niego tylko wodę (gorącą) i nie przejmowałam się zaleceniami
I teraz naszła mnie taka refleksja, że po jakimś ciemnym kolorze balsamu Venity wychodził mi kolor taki jak na tych pasemkach. Może to nawet była czekolada, ale nie pamiętam już
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora