Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - A może BIAŁORUSKI?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-10-03, 21:40   #31
__Nika
Przyczajenie

GG do __Nika
Dot.: A może BIAŁORUSKI?

hehe co do filmiku, to Lavon Volski jest tą osobą dzięki której wiem na pewno, że istnieje coś takiego jak polski akcent... bo on go zupełnie nie stosuje;p możesz sobie poszukać inne filmików z solidarni z Białorusia, tam przy którejś edycji były nawet takie mini-skecze w jego wykonaniu, a partnerował mu w tym np. Marcin Bosak W ogóle ekipa N.R.M. czy Krambambuli urzekła mnie tym, że w tak syfiastym kraju w jakim przyszło im żyć oni zachowują genialne poczucie humoru, dystans i chęć do tworzenia czegokolwiek

oczywiście byłam na blogu twoserge czasami zostawiam tam komentarz, i to właśnie autor zarzucił mi ignorancję w kwestii Mińska o której wspominałam

Ja praktycznie od 2006 roku chciałabym się w coś zaangażować, głównie myślałam o wolnabialorus.pl ale szczerze mowiąc kompletnie nie wiem co mozna zrobić, szczególnie, że nie mieszkam w Warszawie... taką jakąś cichą nadzieję mam, że się ruszy trochę w mediach w związku z wyborami grudniowymi, że może się 2006 rok powtórzy (chociaż trochę dziwne sa media publiczne nasze ostatnio... śmierć tak waznego na Białorusi opozycyjnego dziennikarza, a praktycznie niczego się z tvp nie dowiedziałam... dosłownie 2 "newsy" na ten temat... może z 1,5 minuty... jak tak wygląda nasze wsparcie to ja dziękuję). W każdym razie jakby Ci się udało nawiązać jakieś kontakty to ja tez bardzo chętnie. Ewentualnie możnaby spróbować coś zrobić samemu... nie wiem... bloga przedwyborczego (moznaby tłumaczenia robić na przykład z naszej niwy, svabody, charter97), ale nie jestem przekonana hehe;p takie luźne pomysły.

ooo, królestwo zdechłych myszy, szukałam tego filmu kiedyś... jaka szkoda, że to w czwartek (na dodatek moje urodziny hehe)... ja niestety mam do 20:00 zajęcia w Poznaniu, w piątek dopiero wieczorem mogę przyjechać... ja to mam pecha no... na ten o Politkowskiej tez bym chętnie poszła... dlaczego nie może być w sobotę eeeech:/ Takie moje szczęście, właśnie... chyba będę musiała zdać się na twoją relację jedynie
A powiedz, twoi znajomi ze studiów nie interesują się Białorusią? bo skoro Ukrainą;p to logicznie ten region powinien ich też jakoś tam zajmować:p

heh, nie wiem jak jest w innych krajach z nauką białoruskiego... ale spójrz, my mamy mniejszość białoruską a w jak niewielu miejscach mozna się uczyć tego jezyka... zdaje się, że tylko dwa uniwersytety prowadzą taki kierunek... Ja za to na interpals opowiadam nastoletniemu amerykaninowi o Białorusi, bo o dziwo, nie dość, że ma pojęcie, że taki kraj istnieje, to na dodatek się nim interesuje ;p