Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jaką książkę możecie mi polecić? (wątek zbiorczy)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-10-03, 22:54   #483
Sophie86
Zadomowienie

Dot.: Poleć mi jakąś książkę!

asia_aisa
Polecę Ci "Żonę podróżnika w czasie" Audrey Nilfegger.
Bardzo interesujące są jeszcze "Niezwykłe akty prawdziwej miłości" Dannego Schneimanna - dosyć mało znana książka, ale niebanalna, bardzo wzruszająca. W klimatach południowej Ameryki saga rodzinna w klimacie magicznego realizmu "Dom dusz" Isabell Allende. Z lżejszych - "Magiczny ogród" Sary Addison Allen.

malgosia86
Też muszę przyznać, że ciężko mi znaleźć coś podobnego klimatem do "Przeminęło z wiatrem", które mogę czytać kilka razy i mi się nie nudzi. O wojnie secesyjnej jest "Zimna góra" Ch. Fraziera ( na podstawie tej książki postwał film "Wzgórze nadziei" z N.Kidman i J. Law). Niestety nie wciągnęła mnie tak bardzo jak "Przeminęło z wiatrem". Przerzuciłam się na książki pisarzy iberoamerykańskich - wiele z nich naprawdę wciąga - wyraziste charaktery. Największy klasyk to "100 lat samotności" Marqueza, ale na początek poleciłabym Ci coś Isabell Allende - "Dom dusz" lub inne ( "Portret w sepii", "Córka fortuny", "Inez, pani mej duszy"). Mogłabym Ci jeszcze sporo polecić z książek tzw. realizmu magicznego, nie tylko z Ameryki Południowej - pytanie tylko, na ile lubisz niezwykłości w książkowej fabule.
Jest jeszcze książka Ann-Marie MacDonald “Zapach cedru" - napisana pięknym językiem, bardzo interesująca o tajemnicy rodzinnej z czasów I połowy XX w. w Stanach Zjednoczonych. Z dziejących się współcześnie " Białe zęby" Zadie Smith - bardzo błyskotliwy, inteligentny i barwny portret wielokulturowego Londynu.

Once I wanted to be the greatest

Edytowane przez Sophie86
Czas edycji: 2010-10-03 o 22:56
Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując