Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - A może BIAŁORUSKI?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-10-04, 08:18   #32
201703081551
Konto usunięte

Dot.: A może BIAŁORUSKI?

Autor TwoSerge zarzucił Ci ignorancję? Hehe no troszkę niesprawiedliwie bo z jego blogu raczej nie wynika że Białoruś to kwitnąca kraina technologii, handlu czy życia przypominającego choć trochę zachodni

Co do wolnabiałoruś... pisałam właśnie też do nich! Miałam nawet pomysł jak pomóc...ale odpowiedzi po dziś dzień się nie doczekałam. Może rzadko tam zaglądają? Notki są bardzo nieregularnie wprowadzane.

Na moich studiach- i to z wielką przykrością musze przyznać- mało kto nawet interesuję się Ukrainą :/ niektórzy do tej pory, a zaczynamy 2 rok, nie umieją czytać płynnie cyrylicy!!!!!! jak pojechałam na tę Ukrainę z dziewczynami z 4 roku to nie słyszałam żeby któraś mówiła po ukraińsku, umiałam więcej niż dziewczyna z 3 roku która nawet o nic się w sklepie nie umiała zapytać. Nie chcę narzekać, ale poziom na naszej uczelni jest tragiczny. Zresztą trzeba samodyscypliny, ja naprawdę -nie chcę się przechwalać-ale mam mnóstwo książek o Ukrainie/Białorusi, ściągam ukr filmy, słucham audiobooków, a reszta mojej grupy nawet nie zna podstawowych faktów. Porozmawiać z nimi o fascynacji krajem? Mogę zapomnieć... większość się dostała "bo tak wyszło". Nikogo tam nie ma chyba z zamiłowania (mówię o moim roku), przyszli dla papierka ...
I potem tacy wychodzą z uczelni, nie znając języka, i narzekają, że nie ma pracy dla ukrainistów Ja tam wychodze na kujonkę -choć często siadam również na ostatnią chwilę do egzaminów
A o Białorusi to już w ogóle z nikim się w moim otoczeniu nie da porozmawiać
Ostatnio moja kuzynka była na Ukrainie (notabene zdziwiła się jak ją uświadomiłam żeby wzięła paszport, bo myślała że Ua jest w Unii Europejskiej ), to stwierdziłą że Lwów brzydki, nudny, zaniedbany i Wrocław piękniejszy... no kto co woli.

Blog? Hmm przyznam że zaczęłam kiedyś prowadzić blog o Białorusi, ale raczej o podstawowych informacjach, wtedy mi jeszcze nawet do głowy nie przyszło, żeby tłumaczyć coś z ich stron. Może to być dosyć ciekawe
fajnie by było kiedyś jakąś fotorelacje z Białorusi zamieścić... ale to takie moje małe marzenia

Musimy jeszcze coś poszukać o Białorusi, bo tak samo jak Ty chciałabym się w coś zaangażować, o tyle fajniej że obie jesteśmy z tego samego miasta
Szukałam kiedyś w katalogu zarejestrowanych organizacji na terenie Wrocławia ale nie znalazłam niczego konkretnego. Może w złym miejscu szukałam?
201703081551 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując