Dot.: Wariacje na temat tart
Ja znam przepis na pyszną tartę brokułową:
ciasto:
- 1 i 1/2 szkl maki
- 1/2 kostki masla
- odrobina zimnej wody, szczypta soli, szczypta cukru
ugniesc kule i do lodowy
farsz:
- podsmazony kurczak w kostke (wczesniej zamarynowany z czosnkiem, oliwa i ziolami)
- osobno podsmazona cebulka
- podgotowane rozyczki brokulow
- podsmazona papryka w kostke
sos:
- gesta smietana kwasna (najlepiej szczecinecka 18%)
- surowe jajko
- sporo startego zoltego sera
- bazylia, troche soli i kto jakie lubi przyprawy
Najpierw pieczemy ciasto (tak ok. 15-20 minut)
Po upieczeniu smarujemy je delikatnie sosiskiem (ale tak bardzo delikatnie), wykladamy kurczaka, papryke, cebulke i brokuly, zalewamy sosem i i po wierzchu posypujemy jeszcze zoltym serem, do piekarnika na chwile, zeby sie sos ściął.
I jeszcze jedna:
Tarta z porow
Ciasto
20 dkg maki
10 dkg margaryny
zoltko, lyzka smietany, sol
Margaryne posiekac w kostke, dodac reszte skladnikow, zagniesc i odstawic do lodowki na 30 min.
Nadzienie
por okolo 4 sztuki
15 dkg zoltego sera tartego
10 dkg kielbasy lub boczku wedzonego
4 jajka
2 cebule
½ szkl smietany
pietruszka
lyzka masla, sol, pieprz
posiekac cebule, kielbase pokroic w kostke – razem podsmazyc. Pokroic por i podsmazyc. Polaczyc wszystkie skladniki i wymieszac.
Ciasto wlozyc do formy i piec okolo 10 –15 minut w temp 200° Nastepnie wylozyc farsz na ciasto, gore posypac odrobina sera i pietruszki i piec okolo 45 minut.
W przypadku gotowego ciasta francuskiego nie trzeba go wszesniej podpiekac.
|