Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Szklany pilnik nie piłuje! :(
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-10-10, 20:07   #18
szklane pilniki pl
Przyczajenie

Dot.: Szklany pilnik nie piłuje! :(

Cześć dziewczyny ;

Ponieważ temat jest mi bliski z uwagi na to iż produkcją szklanych pilników zajmuje się zawodowo to się wypowiem.

Jeśli pilnik się tępi to znaczy, że nie jest to szklany pilnik tylko pilnik wyprodukowany na bazie kawałka szkła- które to szkło zostało polane klejem i obsypane warstwą ścierną (tak samo jak pilnik plastikowy, metalowy lub papierowy). Nie starczy on na zbyt długo bo obsyp się poodrywa.

Prawdziwe pilniki szklane wytwarzane są poprzez obróbkę szkła polegającą na wytworzeniu w jego strukturze mikrokolców (porów) które będą potem piłować pazurki. Następnie ten pilnik jest utwardzany i hartowany tak aby służył przez lata.

Taki pilnik jeśli go nie potłuczecie będzie służył wam "do końca życia".

Prawdziwym szklanym pilnikiem możecie piłować pazurki naturalne i sztuczne a nawet drewno, szkło lub aluminium i się nigdy nie stępi.

Nie powiem które firmy sprzedają prawdziwe pilniki szklane, a które są dystrybutorami chińskich lub koreańskich podróbek (bo nie chce robić reklamy lub antyreklamy, a świat jest mały) ale nauczę was w sposób prosty rozpoznać czy kupujecie tandetę czy wyrób solidny.

Najtańsze porządne szklane pilniki (te z mikrokolcami a nie z osypem) kupicie w markecie za około 10-12 zł - takie same tylko za większe pieniądze w sieciowych ekskluzywnych perfumeriach za 29,90. Jest to dokładnie to samo. Warto iść i sobie te ekskluzywne pilniki pooglądać i pomacać bo można je wyjąć z opakowania i przetestować - co nauczy Was rozpoznać ogrinał od Chińskiej podróbki.

Jeżeli widzicie pilnik za 4 czy 6 zł to jest to pilnik z obsypem (znam koszty produkcji szklanych pilników i wiem że za takie pieniądze plus marża dystrybutora można kupić tylko Chińską tandetę - nawet jeśli markuje ją znany dystrybutor).

Pilnik sprawdzamy "na macanta" - jeśli warstwa ścierna (ta matowa) jest cieńsza od rączki to jest to dobry pilnik. Jeśli natomiast warstwa cierna jest lekko grubsza od rączki to znaczy że jest to tandeta z klejem i obsypem . Wystarczy przejechać paznokciem i będzie wiadomo gdzie jest grubiej a gdzie cieniej.

Jeśli macie jakieś pytania to chętnie odpowiem, bo wydaje mi się, że jestem jedną z dwóch osób w Polsce co ma największe pojęcie o tym temacie.
szklane pilniki pl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując