Dot.: Badnie kału na stopień strawienia
coś takiego znalazłam:
Badania kału w zaburzeniach trawienia i wchłaniania substancji pokarmowych
Kiedy wykonywane są tego typu badania?
Gdy u pacjenta występują objawy niedożywienia, wyniszczenia, cierpi na biegunki, a badania laboratoryjne świadczą o niedoborach składników odżywczych, lekarz może zlecić badanie kału celem oceny procesów trawienia i wchłaniania węglowodanów, tłuszczów czy białek.
Jak wykonywane są badania?
Diagnosta laboratoryjny ocenia pod mikroskopem próbkę kału, mierzy jego pH, używając specjalnych odczynników przeprowadza analizę składu kału, oznaczenie aktywności enzymów trawiennych, bada zawartość jonów sodu, potasu.
Co można ocenić na podstawie wyników?
Podejrzewając daną patologię, lekarz zleca stosowne analizy kału. Najczęściej wykonywane są:
1) W zaburzeniach trawienia i wchłaniania węglowodanów (cukrów):
- pomiar pH kału:
W warunkach prawidłowych pH kału jest obojętne. Kiedy pH kału jest niższe niż 6, świadczy to o zaburzeniach wchłaniania cukrów z przewodu pokarmowego.
- test na substancje redukujące w kale:
Terminem „substancje redukujące” określa się cukry, m.in. glukozę, laktozę, fruktozę. U zdrowych osób w kale są one nieobecne.
- stężenie elektrolitów i osmolalność kału:
Badanie służy różnicowaniu przyczyn biegunek.
2) W zaburzeniach trawienia i wchłaniania tłuszczów:
- badanie mikroskopowe kału, w którym w warunkach nieprawidłowych wykrywa się obecność „kuleczek” niestrawionych lipidów,
3) W zaburzeniach jelitowych prowadzących do utraty białka z organizmu:
- oznaczenie aktywności enzymu, alfa-1 antytrypsyny, w kale.
|