2010-10-26, 18:39
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Co myślicie? - związek a wiara.
Cytat:
Napisane przez monolit
Ależ z przyjemnością odpowiem co jest głupiego w stwierdzeniu, że autorka jest chrześcijanka a nie katoliczką.
" Klasyczny podział dzieli chrześcijaństwo na trzy główne odłamy:
- katolicyzm – obejmujący przede wszystkim Kościół rzymskokatolicki wraz z obrządkami – łacińskim, greckokatolickim i innymi wschodnimi, wyznania starokatolickie, w tym mariawityzm, oraz nurty tradycjonalistyczne i liberalne
- Kościoły wschodnie – do której zaliczamy prawosławie w tym staroobrzędowcy oraz Kościoły orientalne i asyryjskie,
- protestantyzm – szereg wyznań wywodzących się z XVI-wiecznej Reformacji, wśród których rozróżnia się kościoły ewangelickie, jak luteranizm, kalwinizm i prezbiterianizm, metodyzm, wyznania ewangeliczne, zwane też przebudzeniowymi, jak baptyzm, adwentyzm i kościoły zielonoświątkowe, a także anglikanizm i wyznania episkopalne. Do kościołów protestanckich zalicza się też najstarsze z nich, jeszcze przedreformacyjne zbory waldensów i husytów, istniejące od czasów średniowiecznych myślicieli: Piotra Waldo i Jana Husa; od tego ostatniego wyłoniła się też Jednota bratři českých ("Bracia Czescy"), która w czasach reformacji przyłączyła się do protestantyzmu.
Ponadto często wyróżnia się jeszcze dwa nurty:
Tyle Wikipedia ( oj ja wiem, że tonie źródło ale tak dla uproszczenia). To, że autorka chodzi do kościoła, ma sakramenty i obchodzi święta nie czyni z niej katoliczki, bo nie zgadza się z księżmi - jak sama napisał. Dobrze ale ktoś powie, że jest chrześcijanka ! Ale i tu zonk, bo z tego co jest napisane autorka nie jest wyznawczynią, żadnej z religii, która podlega pod termin chrześcijaństwo. Ona jest po prostu statystycznym Polakiem, który nie zgadza się z księżmi ale chce chrzcić dzieci dla przykładu.
Ja byłem wczoraj w meczecie i dałem jałmużnę jak przystało na wyznawce Allacha- i co? To czyni zemnie islamistę?
Wierzenie w boga w oparciu o kulturę "zachodniego chrześiaństwa", nie czyni z człowieka chrześcijanina.
|
Jeśli zgadza się z zasadami wiary chrześcijańskiej i ich przestrzega, wg mnie chrześcijanką jest jak najbardziej.
"Klasyczny podział", "główne odłamy" - nie wiem, skąd wniosek, że jest to podział zupełny.
A tak poza tym, z mojej strony EOT.
|
|