Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Sezon Na Bób
Wątek: Sezon Na Bób
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-07-14, 20:07   #8
CurlyDorothy
Raczkowanie
 
Avatar CurlyDorothy
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Gdynia
Wiadomości: 110
Dot.: Bób-czy Ktoś Jeszcze Pamięta

Jeśli masz swieżutki, młody bób to chyba najlepiej po prostu ugotować go w osolonej wodzie (czas gotowania-wg uznania, ja gotuję ok.20 min.).

Natomiast na trochę starszy, twardszy bób mam taki prosty przepis:
Składniki:bób (1kg), bułka tarta, masło, pęczek zielonej pietruszki, sól, pieprz
Ugotować bób w osolonej wodzie do miękkości, ale nie rozgotować - ma być jędrny.
Odsączyć.
Na patelni zasmażyć bułkę tartą z masłem, na jasnozłoto.
Do bułki na patelni wrzucić bób, delikatnie przemieszać. Przykryć pokrywką i dusić ok. 5 min często mieszając.
Na koniec dorzucić drobno posiekaną zieloną pietruszkę, dodać pieprzu i ewentualnie soli.
Finito.
CurlyDorothy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując