Dot.: Bób-czy Ktoś Jeszcze Pamięta
Jeśli masz swieżutki, młody bób to chyba najlepiej po prostu ugotować go w osolonej wodzie (czas gotowania-wg uznania, ja gotuję ok.20 min.).
Natomiast na trochę starszy, twardszy bób mam taki prosty przepis:
Składniki:bób (1kg), bułka tarta, masło, pęczek zielonej pietruszki, sól, pieprz
Ugotować bób w osolonej wodzie do miękkości, ale nie rozgotować - ma być jędrny.
Odsączyć.
Na patelni zasmażyć bułkę tartą z masłem, na jasnozłoto.
Do bułki na patelni wrzucić bób, delikatnie przemieszać. Przykryć pokrywką i dusić ok. 5 min często mieszając.
Na koniec dorzucić drobno posiekaną zieloną pietruszkę, dodać pieprzu i ewentualnie soli.
Finito.
|