Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Gdybym wróciła do PL brakowałoby mi......
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-11-01, 01:18   #94
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Dot.: Gdybym wróciła do PL brakowałoby mi......

Cytat:
Napisane przez ksiezniczkanajgorsza Pokaż wiadomość
Nie chcę offtopować, ale mimo wszystko nie odważyłabym się na stwierdzenie, że świadomość ekologiczna w Stanach jest tak duża. Uważam nawet, że takie twierdzenie to jawna kpina- największy konsumpcjonizm na świecie, emisja CO2, wielkie koncerny, które przenoszą się z produkcją do Chin żeby tam do woli zanieczyszczać środowisko, gdyż nie ma przepisów ograniczających pewne nieekologiczne działania. Ilość samochodów na mieszkańca, ilość paliwa, produkcja i spożycie mięsa, a więc i zużycie wody... To jest powód, dla którego nigdy nie chciałam mieszkać w USA- brak świadomości ekologicznej. I nie tylko ekologicznej- niskie koszty życia w Ameryce wynikają z cierpień i wyzysku ludności 3 świata (i nie tylko- polecam poczytać co wyprawia WalMart, Shell).

Jak już offtopujemy, to ja się wcale nie zamierzam kłócić, że w Stanach to w ogóle konsumpcjonizmu nie ma i przodują w dziedzinie oszędności Tylko widzisz, Stany są takie jednak pomieszane, bo koncerny koncernami, konsumpcjonizm konsumpcjonizmem, ale z wielu rzeczy ludzie zdają sobie sprawę i wielu stara się w pewnych rzeczach nie brać udziału. W wielu stanach nie do pomyślenia byłoby też nierecyclingowanie i niesortowanie śmieci. Widziałam natomiast jak takie pojemniki na różne materiały często kończą w Polsce. Wiele ludzi jest zainteresowanych tym, co się dzieje. A to, że masz koncerny takie jak Walmart - no pewnie, że masz, tylko co przeciętny myślący Amerykanin o takim czymś jak Walmart myśli to jest inna sprawa. I wiele osób myśli też o kupowaniu produktów fair trade. Jak powiedziałam o tym znajomym z Polski to mi tylko odrzekli, że "nigdy nad tym nie myśleli i nie mają pojęcia co to jest". Tylko że jak takie koncerny zaczynają wchodzić do Polski z tanimi produktami (Walmarta i Targetu akurat nie ma, ale inne już są, prawda?) to jakoś nie widzę, żeby ludzie tak strasznie przeciwko temu protestowali. I bojkotowali towary wielkich koncernów. I wspierali droższe, ale tańsze sklepy i rodyime produkty. Wystarczy poczytać recenzje na KWC. A jak się to próbuje porównać też do świadomość takiej sprawy jak testowanie kosmetyków na zwierzętach - to do Polski nie ma porównania. Więc mówienie, że się nie chciałoby żyć w USA, ale nie oprotestowywać tego samego na własnym podwórku to jednak trochę hipokryzja jest (bez urazy oczywiście, nie zależy mi na urażeniu Ciebie).
P.s. A tak poza tym ja uwielbiam wprost te wiadomości na temat rzekomego życia w Stanach, którymi mnie niekiedy próbują zasypać znajomi z Europy, a którzy nigdy tu nie mieszkali dłużej niż miesiąc, bardzo często czerpane z filmów znanego z manipulacji M. Moora

Edytowane przez Linusiaczek
Czas edycji: 2010-11-01 o 01:27
Linusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując